Проект цеху чавунного литва з річною продуктивністю 12000 тон придатних виливків з удосконаленням проектування і виготовлення ливарного оснащення на основі застосування адитивних технологій - Мануйлович, Андрій Володимирович; Manuilovych, Andrii (ЦНТУ, 2022)
В дипломному проекті розроблено цех чавунного литва з річною продуктивністю 12000 тон придатних виливків з удосконаленням проектування і виготовлення ливарного оснащення на основі застосування адитивних технологій. В першому розділі пояснювальної записки виконано розрахунки фондів часу роботи обладнання та робітників, розрахунок виробничої програми цеху, розрахунки основних відділень цеху: плавильного, формувального, стержневого, очисного, обрубного, відділення зачистки виливків. В другому розділі приведено аналіз конструкції деталі, розроблені технічні умови на виливок. Розроблена технологія виготовлення виливка. Виконано розрахунок ливниково-живильної системи. Описано технологію виготовлення форми, характеристику матеріалів. Наведено параметри та способи технічного контролю якості виливків. В науковій частині дипломного проекту на основі аналізу сучасних можливостей 3Д друку, комп’ютерної техніки та програмного забезпечення обґрунтовано необхідність удосконалення процесів проектування та виготовлення ливарного оснащення на основі застосування адитивних технологій. Розроблено рекомендації щодо підвищення швидкості впровадження у виробництво нових виливків із застосуванням виготовленого за допомогою 3Д принтера оснащення. В четвертій частині проекту розраховано річні потреби ливарного цеху в електроенергії, воді та стисненому повітрі. В економічній частині проекту розраховано капіталовкладення, штатний розклад та кількість працюючих, кошторис витрат на утримання та експлуатацію устаткування, калькуляція собівартості виливків.
The project of a cast iron workshop with an annual capacity of 12000 tons of adventure castings with improved design and manufacturing foundry equipment based on the use of additive technologies
Keywords: 3Д друк; необхідність удосконалення; процеси виготовлення; ливарне оснащення; 3D printing; the need for improvement; manufacturing processes; foundry equipment