Дослідження фізико-механічних характеристик пористих бетонів та визначення галузі їх використання - Безкостний, Ігор Васильович; Bezkostnyj, Ihor (ЦНТУ, 2021)
В роботі здійснено оцінку експлуатаційних характеристик пористих бетонів та галузі оптимального їх використання для теплоізоляції огороджувальних конструкцій будівель. Досліджено експлуатаційні характеристики пористих бетонів: водопоглинання, густина у природному стані, границя міцності на стискування для різного складу матеріалу. Розглянуто показники теплопередачі огороджувальних конструкцій, зміну теплопровідності при вбиранні вологи, теплопередачі дослідних зразків та оцінка зміни цього показника в товщі стіни та їх вплив на рівень енергетичну ефективності житлових і громадських будівель. Здійснено аналіз експлуатаційних характеристик будівельних матеріалів з масиву пористого бетону, проведено аналіз видів пористих бетонів, що використовуються в будівництві за показниками середньої щільності, класу міцності на стискання та морозостійкості, та встановлено теплопровідність пористого бетону у порівнянні з іншими будівельними матеріалами. The paper evaluates the performance characteristics of porous concrete and the area of their optimal use for thermal insulation of building envelopes. The operational characteristics of porous concretes are studied: water absorption, density in the natural state, compressive strength for different material composition. Indicators of heat transfer of enclosing structures, change of thermal conductivity during moisture absorption, heat transfer of prototypes and estimation of change of this indicator in wall thickness and their influence on the level of energy efficiency of residential and public buildings are considered. The analysis of performance characteristics of building materials from solid porous concrete, the analysis of types of porous concrete used in construction in terms of average density, compressive strength and frost resistance, and established the thermal conductivity of porous concrete compared to other building materials.
Research of physical and mechanical characteristics of porous concrete and determination of the field of their use
Keywords: водопоглинання; густина у природному стані; границя міцності; water absorption; density in the natural state; tensile strength