Екологічна оцінка ефективності заходів зниження парникових газів транспортною системою Кіровоградської області - Орел, Роман Петрович; Orel, Roman (ЦНТУ, 2024)
В представленій кваліфікаційній роботі запропоновано оновлену методику розрахунків викідів парникових газів від автотрантпорту Кіровоградської області. Метою роботи є розробка науково обґрунтованих підходів до оцінки викидів парникових газів транспортною системою Кіровоградської області, що сприятиме зниженню їх негативного впливу на клімат та екологічну безпеку. За результатами дослідження встановлено, що оптимізація транспортних маршрутів, впровадження електротранспорту та використання альтернативних видів палива знижують рівень викидів СО₂ на 15–25%. Новизна роботи полягає в інтегрованому підході до оцінки заходів із врахуванням кліматичних, економічних та соціальних аспектів. The presented qualification work proposes an updated methodology for calculating greenhouse gas emissions from the motor transport sector of Kirovohrad region. The aim of the work is to develop scientifically based approaches to assessing greenhouse gas emissions from the transport system of Kirovohrad region, which will help reduce their negative impact on climate and environmental safety. The study found that optimization of transport routes, the introduction of electric transport and the use of alternative fuels reduce CO₂ emissions by 15-25%. The novelty of the work lies in an integrated approach to the evaluation of measures taking into account climate, economic and social aspects.
Environmental assessment of the effectiveness of greenhouse gas reduction measures by the transport system of Kirovograd region
Keywords: транспорт; парникові гази; вуглецевий слід; transportation; greenhouse gases; carbon footprint