Організація послуг та управління на автомобільному транспорті. Самостійні роботи - Аулін, В. В.; Гриньків, А. В.; Голуб, Д. В.; Лисенко, С. В. (ЦНТУ, 2019)
Транспорт – це галузь матеріального виробництва, що здійснює вантажні і пасажирські перевезення і надає транспортні послуги. Розвиток ринкової економіки сприяє підвищенню ролі транспорту, особливо автомобільного, в системі товароруху, зростанні питомої ваги транспортних послуг. В організації і управлінні надання послуг автомобільним транспортом виділяють наступні напрямки: - пристосування асортименту послуг, що пропонуються, до сукупності і специфіки вимог їх споживачів; - розробка і надання нових видів транспортних послуг, особливо на основі інформаційних та транспортних технологій; - активне формування потреби та попиту на транспортні послуги з метою найбільш прибуткової їх реалізації; - розробка та впровадження нових більш ефективних технологій і методів управління на автомобільному транспорті; - управління процесами підвищення надійності і ефективності функціонування автомобільних транспортних систем Об’єктом вивчення дисципліни є процеси організації надання та управління транспортними послугами. Предмет дисципліни "Організація послуг та управління на автомобільному транспорті" є сукупність задач, пов’язаних з організацією послуг та управлінням ефективністю і надійністю автомобільних транспортних систем. До основних завдань вивчення дисципліни відносяться: − методологічні основи і особливості організації управління на транспорті; − Формування автотранспортного підприємства як суб’єкта управління; − функції та структура управління на підприємствах автомобільного транспорту; − економічні організаційно-розпорядчі та соціально-психологічні методи управління; − правове забезпечення управління роботою автомобільного транспорту; − персонал автомобільного транспорту, підготовка та підвищення його класифікації; − рішення в процесі управління; − інформаційне забезпечення процесу управління; − використання економіко-математичних моделей при обґрунтуванні та реалізації рішень; − ефективність управління на автомобільному транспорті. У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: − сучасний стан і перспективи розвитку організації послуг на транспорті; − методологічні основи організації управління на транспорті; − принципи та методи оптимізації управління та прийняття рішень; − інформаційне та кадрове забезпечення транспортних організацій і підприємств; − основні принципи екологічного менеджменту та системи ризиків на транспорті. вміти: − сприймати, обробляти, аналізувати і узагальнювати науково-технічну інформацію, передовий вітчизняний і зарубіжний досвід в області теорії, проектування, виробництва і управління транспортними послугами та розвитком підприємств; − застосовувати отримані знання в області аналізу, синтезу і проектування для вирішення інженерних завдань при розробці, виробництві і управлінні сучасними методами з використанням транспортних технологій світового рівня, сучасних програмних засобів; − планувати і проводити аналітичні, імітаційні і експериментальні дослідження для цілей проектування, виробництва і управління транспортними системами, оцінювати отримані теоретичні і експериментальні дані і робити висновки. Для засвоєння і розв’язання зазначених завдань при вивченні дисципліни "Організація послуг та управління на автомобільному транспорті" використовуються нові методи і моделі прикладної математики. При цьому системно-спрямований та синергетичний підхід управління транспортних систем та послуг передбачає виявлення резервів організації і їх надання виявлення можливостей підвищення ефективності і надійності. Зазначені питання висвітлюються та засвоюються при викладанні дисципліни "Організація послуг та управління на автомобільному транспорті" та під час реалізації різних форм самостійної роботи студентів напрямку підготовки 27 "Транспорт" спеціальностей 274 "Автомобільний транспорт", 275 "Транспортні технології". Transport is a material production industry that provides freight and passenger transportation and provides transportation services. The development of a market economy helps to increase the role of transport, especially road transport, in the system of commodity traffic, and the increase in the share of transport services. In the organization and management of the provision of road transport services distinguish the following areas: - adaptation of the range of services offered to the totality and specifics of their customers' requirements; - development and provision of new types of transport services, especially on the basis of information and transport technologies; - active formation of the need and demand for transport services with the purpose of their most profitable realization; - development and implementation of new more efficient technologies and methods of driving in road transport; - management of processes of increase of reliability and efficiency of functioning of automobile transport systems The subject of discipline is the process of organizing the provision and management of transport services. The subject of the discipline "Organization of services and management of road transport" is a set of tasks related to the organization of services and management of efficiency and reliability of road transport systems. The main objectives of the discipline are: - methodological bases and features of organization of management on transport; - Formation of a motor transport enterprise as a subject of management; - functions and structure of management at road transport enterprises; - economic organizational and administrative and socio-psychological methods of management; - legal support for the operation of road transport; - road transport personnel, preparation and improvement of its classification; - management decision; - information support of the management process; - use of economic and mathematical models in substantiation and implementation of solutions; - driving efficiency in road transport. As a result of studying the discipline, the student must know: - current state and prospects of development of organization of services in transport; - methodological bases of organization of management on transport; - principles and methods of optimization of management and decision-making; 6 - information and staffing of transport organizations and enterprises; - the basic principles of environmental management and the risk system for transport. be able: - to perceive, process, analyze and summarize scientific and technical information, advanced domestic and foreign experience in the field of theory, design, production and management of transport services and development of enterprises; - apply the acquired knowledge in the field of analysis, synthesis and design to solve engineering problems in the development, production and management of modern methods using world-class transport technologies, modern software; - to plan and conduct analytical, simulation and experimental studies for the purposes of design, production and management of transport systems, to evaluate the theoretical and experimental data obtained and to draw conclusions. New methods and models of applied mathematics are used to master and solve these problems in the study of the discipline "Organization of Services and Management in Road Transport". The system-oriented and synergistic approach to the management of transport systems and services involves identifying the reserves of the organization and providing them with opportunities to improve efficiency and reliability. These issues are highlighted and mastered when teaching the discipline "Organization of services and management in road transport" and during the implementation of various forms of independent work of students in the field of preparation 27 "Transport" majors 274 "Road transport", 275 "Transportation technologies".