Проєкт торгового комплексу з офісами та мансардним поверхом - Люшня, Денис Олексійович; Liushnia, Denys (ЦНТУ, 2025)
Розроблений проєкт торгового комплексу з офісами та мансардним поверхом, призначений для розміщення у центральній частині міста на перетині вулиць Шевченка та Жовтої. Комплекс включає торгові зали, офісні приміщення, складські зони та технічні блоки, що забезпечує його функціональність та ефективність у використанні. Основні архітектурно-планувальні та конструктивні рішення проєкту виконані з урахуванням вимог чинних будівельних норм та стандартів. Генеральний план передбачає зручну транспортну доступність, парковку для відвідувачів та раціональне використання території. Конструктивні рішення включають стрічковий фундамент, цегляні стіни з утепленням, залізобетонні перекриття та покрівлю з металочерепиці. Розрахунки несучих конструкцій (фундаментів, прогонів, мансардного простору) підтверджують їхню міцність та відповідність навантаженням, зокрема сніговим та вітровим впливам, характерним для регіону. Інженерні системи (теплопостачання, водопостачання, каналізація, електропостачання) інтегровані з міською інфраструктурою та забезпечують енергоефективність будівлі. У роботі розроблено технологічні карти на виконання цегляної кладки та влаштування підлог із лінолеуму, що включають організацію робіт, підбір матеріалів, контроль якості та заходи безпеки. Особлива увага приділена охороні праці та екологічній безпеці під час будівництва. Проєкт може бути використаний як типовий для будівництва подібних об’єктів у містах з аналогічними кліматичними умовами та інфраструктурними вимогами. Запропоновані рішення забезпечують довговічність, функціональність та естетичні якості будівлі. A project of a shopping centre with offices and an attic floor has been developed to be located in the central part of the city at the intersection of Shevchenko and Zhovtova streets. The complex includes retail space, office space, storage areas and technical units, which ensures its functionality and efficiency in use. The main architectural, planning and structural solutions of the project are made in accordance with the requirements of current building codes and standards. The master plan provides for convenient transport accessibility, visitor parking and rational use of the territory. Structural solutions include a strip foundation, brick walls with insulation, reinforced concrete floors, and a metal roof. Calculations of the load-bearing structures (foundations, girders, attic space) confirm their strength and compliance with the loads, including snow and wind effects, typical for the region. The engineering systems (heat, water, sewage, electricity) are integrated with the urban infrastructure and ensure the energy efficiency of the building. The study developed technological maps for bricklaying and linoleum flooring, including work organisation, material selection, quality control and safety measures. Special attention is paid to labour protection and environmental safety during construction. The project can be used as a model for the construction of similar facilities in cities with similar climatic conditions and infrastructure requirements. The proposed solutions ensure the durability, functionality and aesthetic qualities of the building.
Project of a shopping center with offices and an attic floor
Keywords: торговий комплекс; офіс; мансардний поверх; shopping center; office; attic floor