Проблеми встановлення контролю російського царату над фінансами Гетьманщини у вітчизняній історіографії кінця XVII–XVIIІ ст. - Годунова, Л. В. (КНУ ім. Т. Шевченка, 2014)
Стаття присвячена проблемі висвітлення історії оподаткування в Україні-Гетьманщині в другій половині XVII–XVIIІ ст. та боротьбою російського царату за контроль над українськими фінансовими ресурсами у вітчизняній історіографії кінця XVII–XVIIІ ст., зокрема в працях сучасників тих подій, а саме літописах Самовидця, Григорія Грабянки, Самійла Величка та творах Петра Симоновського та Олександра Рігельмана. В проаналізованих нами працях, незалежно від ідеологічних уподобань їхніх авторів, відображено процес встановлення контролю російського царату над фінансовими ресурсами УкраїниГетьманщини та залучення цих ресурсів для потреб російської держави, у тому числі й за допомогою українських гетьманів. The article tells about the coverage of the history of taxation in Ukrainian Hetmanate in the second half of XVII–XVIII centuries and the struggle of Russian tsarism regime for the control over the Ukrainian financial resources in the national historiography of the late XVII–XVIII centuries, particularly in the works of contemporaries of those events, such as Witness’ chronicles, Hryhorii Hrabianka, Samiilo Velychko and writings of Petro Symonovskyi and Alexander Rihelman. In the analyzed works, regardless of ideological preferences of their authors the process of establishment of the control of the Russian tsarism over the financial resources of Ukrainian Hetmanate and involvement of these resources for the needs of the Russian state, including with the assistance of Ukrainian Hetmans is reflected.
Keywords: козацько-старшинські літописи; Україна-Гетьманщина; оподаткування; історіографія; російський царат; імперська політика; historiography; Cossack chronicles; Ukrainian Hetmanate; tax; taxation; levies; Russian Tsarism; imperial policy