Ефективність позакореневих підживлень рослин мікродобривами при вирощуванні соняшнику в Північному Степу України - Корсуненко, Владислав Олександрович; Korsunenko, Vladyslav (ЦНТУ, 2024)
Визначено оптимальні комбінації мікродобрив і фаз проведення позакореневих підживлень посівів для оптимізації живлення та підвищення продуктивності соняшнику. Підвищення врожайності та якості соняшнику досягається за рахунок оптимізації живлення в критичні фази закладки генеративних органів (4–6 листків та 8–12 листків). Приріст врожаю від склав 0,06–0,80 т/га (2,6–31,3 %). Вища врожайність соняшнику 3,34 т/га сформувався за поєднання проведення позакореневих підживлень: Добродій ОМД, 2 кг/га (BBCH 14–16) + Добродій Калій актив, 1,5 кг/га (BBCH 18–20) + Добродій Бор, 1 л/га (ВВСН 52–53). The optimal combinations of microfertilizers and phases of foliar fertilization of crops to optimize nutrition and increase sunflower productivity have been determined. Increase in yield and quality of sunflower is achieved by optimizing nutrition in the critical phases of laying generative organs (4-6 leaves and 8-12 leaves). The yield increase was 0.06-0.80 t/ha (2.6-31.3%). The highest sunflower yield of 3.34 t/ha was formed by a combination of foliar fertilization: Dobrodiy OMD, 2 kg/ha (BBCH 14-16) + Dobrodiy Potassium Active, 1.5 kg/ha (BBCH 18-20) + Dobrodiy Boron, 1 liter/ha (BBCH 52-53).
Efficiency of foliar fertilization of plants with microfertilizers in sunflower cultivation in the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; позакореневе підживлення; мікродобрива; sunflower; foliar feeding; microfertilizer