Improved quality control of welded joints - Mazheyka, O.; Мажейка, А. И.; Мажейка, О. Й. (ЦНТУ, 2018)
In this work, the magnetic field was reconfigured to control the suture. A computational model with a layout scheme for the horizontal and vertical magnetic fields of the seam bead with reference to the Cartesian coordinate system is proposed. The magnetic charges for a given welding roller are calculated. The topography of the defect field on the surface of the butt weld has been estimated. The results of the calculation of the tangential component of the field of convexity of the weld are obtained when the object is magnetized at an angle to the surface by the primary. The results of theoretical and experimental studies have shown high consistency, it is established that when the object is magnetized simultaneously perpendicular and parallel to its surface, the tangential component of the field The convexity of the seam is skew-symmetric, reminiscent of a sinusoid. The change in the convexity parameters of the weld does not change the field in the plane of its symmetry. В работе проведено перестроение магнитного поля для контроля сварочного шва. Предложена расчетная модель со схемой расположения горизонтального и вертикального магнитных полей валика шва с привязкой к декартовой системе координат. Произведен расчет магнитных зарядов для заданного сварочного валика. Оценена топография поля дефекта на поверхности стыкового сварного шва Получены результаты расчета тангенциальной составляющей поля выпуклости шва при намагничивании объекта под углом к поверхности первичным Результаты теоретических и экспериментальных исследований показали высокую согласованность, установлено, что когда объект намагничен одновременно перпендикулярно и параллельно его поверхности, тангенциальная составляющая поля выпуклости шва является кососимметричной, напоминающей синусоиду. Изменение параметров выпуклости шва не приводит к изменению поля в плоскости его симметрии. Для достовірності та підвищення якості магнітографічного контролю проведено дослідження магнітного поля зварювальних швів на поверхні опуклості шва. Метою даної роботи є аналіз існуючих методів магнітного контролю зварних швів і підвищення якості контролю зварних з'єднань шляхом формування магнітостатіческого поля в зоні зварного з'єднання при намагнічуванні полем, спрямованим паралельно і перпендикулярно поверхні контрольованого вироби. Для підвищення надійності магнітографіческіе контролю стикових зварних з'єднань, необхідно перебудувати магнітні поля через наявність опуклості зварного шва. Запропоновано розрахункову модель зі схемою розташування горизонтального і вертикального магнітних полів валика шва з прив'язкою до декартовій системі координат. Зроблено розрахунок магнітних зарядів для заданого зварювального валика. Оцінена топографія поля дефекту на поверхні стикового зварного шва. Отримано результати розрахунку тангенціальної складової поля опуклості шва при намагнічуванні об'єкта під кутом до поверхні первинним полем. Для оцінки отриманих аналітичних залежностей були проведені експериментальні дослідження топографії тангенціальної складової напруженості магнітного поля на поверхні опуклості зварного шва. Для вимірювання напруженості магнітного поля використовували сучасне обладнання. Результати теоретичних і експериментальних досліджень показали високу узгодженість. Виходячи з результатів розрахунку і експерименту, встановлено, що коли об'єкт намагнічений одночасно перпендикулярно і паралельно його поверхні, тангенціальна складова поля опуклості шва є кососімметрічной, що нагадує синусоїду. Зміна параметрів опуклості шва не призводить до зміни поля в площині його симетрії.
Повышение контроля качества сварных соединений
Підвищення контролю якості зварних з'єднань
Keywords: magnet; Cartesian coordinate system; lсontro; quality; object; welding compound; roller; topography; field; reliability; joint welding joint; defect; surface; магнит; декартова система координат; контроль; качество; сварочное соединение; топография; надежность; стыковой сварочный шов; дефект; поверхня; магніт; якість; контроль; об'єкт; зварювальне з'еднання; топографія; валик; надійність; стиковий зварювальний шов