Напрями удосконалення розвитку інформаційних систем управління підприємством (на прикладі ТОВ «Завод-Фірма «Ось», м. Кропивницький) - Образчиков Максим Анатолійович; Obrazchykov Maksym (ЦНТУ, 2024)
В першому розділі роботи розглядалися теоретико-методологічні засади використання інформаційних систем для управління підприємством. Представлено підходи до класифікації інформаційних систем, пов'язаних з організаційним управлінням. Досліджено еволюцію розвитку підходів до інформаційного забезпечення процесу управління. В другому розділі проаналізовано фінансово- господарську діяльність виробничого підприємства, а також стан розвитку його інформаційних систем управління. В третьому розділі обґрунтований вибір інформаційних системи для впровадження на організаційному рівні (ERP) та на рівні автоматизації взаємовідносинами з клієнтами (CRM). The first section of the work considered the theoretical and methodological principles of using information systems for enterprise management. Approaches to the classification of information systems related to organizational management are presented. The evolution of the development of approaches to the information support of the management process has been studied. In the second section, the financial and economic activities of the production enterprise, as well as the state of development of its information management systems, are analyzed. The third section substantiates the choice of information systems for implementation at the organizational level (ERP) and at the level of automation of customer relations (CRM).
Directions for improving the development of enterprise management information systems
Keywords: підприємство; інформаційна система; управління; ERP-система; CRM-система; enterprise; information system; management; ERP system; CRM system