Армійські гроші збройних сил США та їх союзників під час війни у В’єтнамі - Десятніков, І.; Германенко, Л.; Desyatnikov, I.; Hermanenko, L. (ЦНТУ, 2025)
У статті проаналізовано особливості використання військових платіжних сертифікатів США (Military Payment Certificates) під час війни у В’єтнамі в 1965–1973 рр., їх правовий статус, механізми обігу та обмеження застосування. Розкрито функції сертифікатів як інструменту фінансового контролю, спрямованого на запобігання потраплянню доларів США в економіку країни перебування та мінімізацію ризиків чорного ринку. The article analyses the peculiarities of using US Military Payment Certificates during the Vietnam War in 1965–1973, their legal status, circulation mechanisms and restrictions on use. It reveals the functions of certificates as a financial control tool aimed at preventing US dollars from entering the economy of the host country and minimising the risks of the black market.
US armed forces and its allies army money during the Vietnam war
Keywords: військові платіжні сертифікати; війна у В’єтнамі; грошовий обіг; фінансовий контроль; military payment certificates; Vietnam war; money circulation; financial control