Економічні категорії в системі податкових відносин : взаємозв’язок, взаємозалежність та змістовні відмінності у сутності понять - Магопець, О. А.; Magopets, О. (КНТУ, 2016)
В статті обгрунтовано взаємозв’язок та взаємозалежність економічних категорій в системі податкових відносин, висвітлено їх сутність та визначено змістовні відмінності. На основі узагальнення та систематизації наукових підходів до визначення сутності таких економічних категорій як «податкова система», «система оподаткування», «податковий механізм», «механізм оподаткування», їх критичного аналізу, з’ясування місця і ролі в системі податкових відносин запропоновано авторське трактування зазначених понять, що дозволило охарактеризувати їх внутрішню будову та визначити структурні складові. The aim of this research is to study the essence, interrelation and interdependence of economic categories such as "tax system", "system of taxation", "tax mechanism," "taxation mechanism" in tax relations system. The study proved that a component of the tax system is the system of taxation. The tax system is a set of tax relations, built on the basis of the relevant principles, functions, elements and methods of taxation, based on the legislative consolidation of the combination of types and forms of taxes and duties established by the mechanism of calculation and payment (the mechanism of taxation), a specific order of administration and the activities of authorized state authorities and taxpayers to ensure full and timely receipt of taxes and duties to the budgets of different levels.
Economic categories in tax relations system : interconnection, interdependence and semantic differences in the nature of concepts
Keywords: податкові відносини; податкова політика; податкове право; податкова система; система оподаткування; податковий механізм; механізм оподаткування; tax relations; tax policy; tax law; tax system; system of taxation; tax mechanism; mechanism of taxation