Фінансовий контролінг у менеджменті операційного ризику банку - Суворов. Максим Дмитрович; Suvorov. Maksym (ЦНТУ, 2024)
У роботі удосконалено теоретикометодичні засади фінансового контролінгу операційного ризику банку та представлено практичні рекомендації щодо розробки ефективної системи фінансового контролінгу в управлінні операційним ризиком банку. На основі базельських рекомендацій з використанням стандартизованого підходу до обчислень здійснено розрахунок капіталу для покриття операційного ризику АТ КБ «Приватбанк», а також проведено обчислення нормативу адекватності регулятивного капіталу до і після врахування операційного ризику. Проведено факторний аналіз та визначено ступінь впливу кожного із компонент бізнесіндикатора на розмір капіталу для покриття операційного ризику. Запропоновано механізм розрахунку інтегрального показника фінансового контролінгу в управлінні операційним ризиком банку в умовах обмеженого доступу до внутрішньобанківської інформації про стан операційного ризику в різних бізнеспроцесах банку. Обґрунтовано вибір показників, які характеризують функціонування основних бізнеспроцесів банку, в якості показників фінансового контролінгу операційного ризику. Обґрунтовано економічну доцільність створення системи фінансового контролінгу операційного ризику банку, проведено розрахунок потенційних витрат на створення системи фінансового контролінгу операційного ризику та сформовано відповідний кошторис. The work improves the theoretical and methodological principles of financial controlling of operational risk of the bank and presents practical recommendations for developing an effective system of financial controlling in the management of operational risk of the bank. Based on the Basel recommendations using a standardized approach to calculations, the calculation of capital to cover operational risk for JSC CB “PrivatBank” was performed, as well as the calculation of regulatory capital adequacy ratio before and after operational risk. A factor analysis was performed and the degree of influence of each component of the business indicator on the amount of capital to cover operational risk was determined. The mechanism of calculation of the integrated indicator of financial controlling in management of operational risk of bank in the conditions of limited access to the internal bank information on a condition of operational risk in various business processes of bank is offered. The choice of indicators that characterize the functioning of the main business processes of the bank as indicators of financial controlling of operational risk is substantiated. The economic expediency of creating a system of financial controlling of operational risk of the bank is substantiated, the calculation of potential costs for creating a system of financial controlling of operational risk is made and the corresponding estimate is formed.
Financial controlling in the management of operational risk of the bank
Keywords: ризикменеджмент; управління операційним ризиком; капітал банку; капітал для покриття операційного ризику; фінансовий контролінг операційного ризику; фінансові технології; система фінансового контролінгу операційного ризику банку; risk management; operational risk management; bank capital; capital to cover operational risk; financial controlling of operational risk; financial technologies; system of financial controlling of operational risk of bank