Синтез комбінованої системи резервного електроживлення лікарні - Пономаренко, Данило Андрійович; Ponomarenko, Danylo (ЦНТУ, 2025)
Метою роботи є дослідження проєктування електропостачання лікарні на основі інтеграції фотоелектричної системи та дизель-генератора. У роботі обґрунтовано доцільність використання комбінованих систем, що поєднують відновлювані джерела енергії з традиційними дизель-генераторними установками для забезпечення гарантованого електропостачання струмоприймачів. За допомогою сучасних програмних застосунків розроблено моделі двох принципово різних варіантів комбінованої системи резервування: гібридну систему з сонячними панелями, акумуляторною батареєю та дизель-генератором, а також мережеву фотоелектричну станцію збільшеної потужності у поєднанні з дизельною установкою без накопичувачів енергії. Проведено комплексний техніко-економічний обох варіантів. Отримані результати підтверджують, що запропоновані рішення забезпечують покращення автономності, оптимізацію витрат на електроенергію та підвищення стійкості критичної інфраструктури в умовах зростання енергетичних ризиків. The purpose of the work is to study the design of power supply for hospital based on the integration of a photovoltaic system and a diesel generator. The work substantiates the feasibility of using combined systems that combine renewable energy sources with traditional diesel generator sets to ensure a guaranteed power supply to current collectors. Using modern software applications, models of two fundamentally different options for a combined backup system have been developed: a hybrid system with solar panels, a storage battery, and a diesel generator, as well as a network photovoltaic station of increased capacity in combination with a diesel unit without energy storage devices. A comprehensive technical and economic analysis of both options has been carried out. The results confirm that the proposed solutions improve autonomy, optimize electricity costs, and increase the resilience of critical infrastructure in the face of growing energy risks.
Synthesis of a combined backup power supply system for hospitals
Keywords: резервне електропостачання; фотоелектрична система; дизель-генератор; інвертор; backup power supply; photovoltaic system; diesel generator; inverter