Вплив прямих іноземних інвестицій на економічний розвиток країн, що розвиваються: тенденції, ризики та перспективи - Мельник, Марія Миколаївна; Melnyk, Mariia (ЦНТУ, 2025)
У роботі розкрито сутність, класифікацію форми прямих іноземних інвестицій (надалі ПІІ), досліджено теоретичні підходи щодо оцінки впливу на економіку та нормативно-правове регулювання ПІІ у міжнародному та національному законодавстві. Проведена оцінка структури та динаміки ПІІ у країнах, що розвиваються. Визначено основні тенденції змін обсягів іноземних інвестицій у різних секторах економіки. Досліджено вплив інвестицій на рівень зайнятості, зростання ВВП та інфраструктурний розвиток країн. Проаналізовано вплив ПІІ на макроекономічні показники досліджуваних країн, виявлено основні ризики, бар`єри та виклики при залученні ПІІ в країнах, що розвиваються. Надано пропозиції щодо застосування стратегії стимулювання залучення ПІІ, підвищення їх ефективності. Окреслено перспективи залучення ПІІ в країни, що розвиваються. The article reveals the essence and classification of the form of foreign direct investment (hereinafter referred to as FDI), studies theoretical approaches to assessing the impact on the economy and regulatory and legal regulation of FDI in international and national legislation. The structure and dynamics of FDI in developing countries are assessed. The main trends in changes in the volume of foreign investment in various sectors of the economy are identified. The impact of investments on employment, GDP growth and infrastructure development of countries is studied. The impact of FDI on the macroeconomic indicators of the studied countries is analysed, the main risks, barriers and challenges in attracting FDI in developing countries are identified. It provides proposals on application of the strategy of stimulation of attraction of FDI and increase of their efficiency. Prospects for attracting FDI in developing countries have been outlined.
The impact of foreign direct investment on the economic development of developing countries: trends, risks and prospects
Keywords: прямі іноземні інвестиції; інвестиційна діяльність; макроекономічні показники; економічний розвиток; інвестиційний клімат; країни, що розвиваються; foreign direct investment; investment activity; macroeconomic indicators; economic development; investment climate; developing countries