Пристрій для відновлення спрацьованої внутрішньої циліндричної поверхні з нерівномірним зносом по висоті, переважно чавунних та сталевих деталей - Капелюшний, Ф. М.; Аулін, В. В.; Калита, М. М.; Жулай, О. Ю.; Kapeliushnyi, F.; Aulin, V.; Kalyta, M.; Zhulai, O. (My University, 2007)
Пристрій для відновлення спрацьованої внутрішньої циліндричної поверхні з нерівномірним зносом по висоті, переважно чавунних та сталевих деталей складається з джерела нагрівання, джерела охолодження, механізму обертання і переміщення гільзи. Джерело нагрівання виконане у вигляді ніхромової спіралі, навитої на керамічному осерді з різним розподілом кількості витків по висоті деталі у відповідності до ступеня її зносу. Джерело охолодження виконане у вигляді внутрішнього і зовнішнього спреєрів для охолодження внутрішньої та зовнішньої поверхонь деталі. При цьому механізм обертання гільзи виконаний окремо від механізму переміщення джерела нагрівання з внутрішнім спреєром, а також має механізм затискання деталі з торців. Устройство для восстановления сработанной внутренней цилиндрической поверхности с неравномерным износом по высоте, преимущественно чугунных и стальных деталей, состоит из источника нагрева, источника охлаждения, механизма вращения и перемещения гильзы. Источник нагрева выполнен в виде нихромовой спирали, навитой на керамической сердцевине с различным делением количества витков по высоте детали в соответствии со степенью ее износа. Источник охлаждения выполнен в виде внутреннего и внешнего спрееров для охлаждения внутренней и внешней поверхностей детали. При этом механизм вращения гильзы выполнен отдельно от механизма перемещения источника нагревания с внутренним спреером, а также имеет механизм зажима детали с торцов. A device for restoring the worn internal cylindrical surface with irregular wear on the height, mainly, cast iron and steel components, consists of a source of heating, a source of cooling, a mechanism of rotation and displacement of case. The source of heating is made in the form of a nichrome spiral, wound on a ceramic core with different division of the quantity of turns on the height of component in accordance with the degree of its wear. The source of cooling is made in the form of internal and external sprayers for cooling the internal and external surfaces of component. In this case rotating mechanism of case is made separately from the mechanism of displacement of the source of heating with internal sprayer, and also has the mechanism of clamping of component from the ends.
Keywords: пристрій для відновлення спрацьованої внутрішньої циліндричної поверхні; устройство для восстановления сработанной внутренней цилиндрической поверхности; device for restoring the worn internal cylindrical surface