Розвиток українсько-польського економічного співробітництва: виклики та можливості - Тищенко, Олександр Андрійович; Tyshchenko, Oleksandr (ЦНТУ, 2025)
У дослідженні розглянуто основи економічної політики Європейського Союзу та проаналізовано моделі зовнішньоекономічного співробітництва. Особливу увагу приділено ключовим напрямам зовнішньоекономічної політики Польщі. Узагальнено етапи розвитку українсько-польських відносин. Визначено основні геополітичні чинники, що впливають на співпрацю між Україною та Польщею. Описано трансформації у структурі двосторонньої торгівлі в контексті повномасштабної війни в Україні та виявлено основні проблеми інвестиційного партнерства між двома країнами. Запропоновано стратегічні шляхи посилення економічної взаємодії між Україною та Польщею, а також окреслено інструменти мінімізації ризиків і загроз для розвитку двосторонньої торгівлі в умовах євроінтеграційного курсу України. The study explores the foundations of the European Union's economic policy and examines models of foreign economic cooperation. Special attention is given to the key directions of Poland's foreign economic policy. The stages of development in Ukrainian-Polish relations are summarized. The main geopolitical factors influencing cooperation between Ukraine and Poland are identified. Changes in the structure of bilateral trade in the context of the full-scale war in Ukraine are described, along with the major issues in investment partnership between the two countries. Strategic approaches to strengthening economic interaction between Ukraine and Poland are proposed, and tools for mitigating risks and threats to bilateral trade development amid Ukraine's European integration are outlined.
Development of Ukrainian-Polish Economic Cooperation: Challenges and Opportunities
Keywords: інвестиційна діяльність; українсько-польське співробітництво; двостороння торгівля; стратегічне партнерство; investment activity; Ukrainian-Polish cooperation; bilateral trade; strategic partnership