Фонд Єлисаветградського реального училища в Державному архіві Кіровоградської області: історія, склад та структура - Барабаш, В. А.; Глєбова, Л. В.; Орлик, В. М.; Barabash, V.; Gliebova, L.; Orlyk, V. (Кам’янець-Подільський національний університет ім. Івана Огієнка, 2024)
Мета дослідження – спираючись на доробок попередників, наявну джерельну базу дослідити історію, склад та структуру фонду Єлисаветградського земського реального училища (ЄЗРУ) в Державному архіві Кіровоградської області. Методологія дослідження спирається на фундаментальні загальнонаукові принципи (об’єктивності, всебічності, комплексності, історизму, детермінізму), що є світоглядним підґрунтям архівознавчої теорії, а також на використання методів – аналізу і синтезу, системного аналізу, історичного методу, методу наукової евристики, методів ідентифікації та класифікації документів. Наукова новизна полягає у тому, що вперше здійснено у комплексний аналіз складу і структури фонду Єлисаветградського реального училища в Державному архіві Кіровоградської області, що включає справи із документами різних видів: із нормативно-розпорядчу документацією, діловою кореспонденцією, із протоколами засідань, зі звітною документацією, з особовими документами, із навчальною документацією; обґрунтовано історичне значення Єлисаветградського земського реального училища як освітнього закладу регіонального та національного значення, а також розглянуто його роль у формуванні освітньої, соціальної та культурної сфери ХІХ та початку ХХ століття. Висновки. Дослідження історії, складу та структури фонду «Єлисаветградське земське реальне училище» у Державному архіві Кіровоградської області підтверджує його значний інформаційний потенціал. Єлисаветградське земське реальне училище, засноване в 1870 році, було одним із найбільших навчальних закладів того часу. Фонд надає багаті можливості для досліджень в галузі історії освіти, адміністративної практики, а також суспільних і культурних процесів, що мали місце в Україні в контексті історичних змін ХІХ – ХХ століть. Збереження фонду в Державному архіві Кіровоградської області є важливим для збереження історичної спадщини регіону. У аналізованому фонді ЄЗРУ тридцять чотири справи віднесено до категорії особливо цінних, дві – до категорії «унікальна документальна пам’ятка». Таким чином, фонд Єлисаветградського реального училища в Державному архіві Кіровоградської області є багатим джерелом для досліджень у галузі історії освіти, соціальних змін і культурної спадщини України. The purpose of the research is to research the history, composition and structure of the fund of the Yelisavetgrad Zemstvo Real School (ESRU) in the State Archive of the Kirovohrad Region, based on the work of its predecessors and the existing source base. The research methodology is based on fundamental general scientifi c principles (objectivity, comprehensiveness, complexity, historicism, determinism), which is the worldview basis of archival theory, as well as on the use of methods – analysis and synthesis, system analysis, historical method, scientifi c heuristics method, identifi cation methods and classifi cation of documents. The scientific novelty lies in the fact that for the fi rst time a comprehensive analysis of the composition and structure of the fund of the Yelisavetgrad Real School in the State Archives of the Kirovohrad Region was carried out, which includes cases with documents of various types: with normative and administrative documentation, business correspondence, with minutes of meetings, with reporting documentation, with personal documents, with educational documentation; the historical signifi cance of the Yelisavetgrad Zemstvo real school as an educational institution of regional and national importance is substantiated, and its role in the formation of the educational, social and cultural sphere of the 19th and early 20th centuries is also considered. Conclusions. A study of the history, composition and structure of the «Elysavetgrad Zemstvo Real School» fund in the State Archive of the Kirovohrad Region confi rms its signifi cant informational potential. Yelisavetgrad Zemstvo real school, founded in 1870, was one of the largest educational institutions of that time. Th e fund provides rich opportunities for research in the history of education, administrative practice, as well as social and cultural processes that took place in Ukraine in the context of historical changes of the 19th and 20th centuries. Preservation of the fund in the State Archive of the Kirovohrad region is important for the preservation of the historical heritage of the region. Th irty-four cases in the analyzed fund of the EZRU were classified as particularly valuable, two – as a «unique documentary monument». Thus, the fund of Yelisavetgrad real school in the State Archive of Kirovohrad region is a rich source for research in the fi eld of history of education, social changes and cultural heritage of Ukraine.
History, composition and structure of the foundation of Elizabethgrad real school in the state archive of Kirovograd region
Keywords: архів; архівний фонд; Єлисаветградське земське реальне училище; Державний архів Кіровоградської області; В. Ястребов; archive; archival fund; Yelysavetgrad Zemstvo Real School; State Archive of Kirovohrad Region; V. Yastrebov