Зовнішня торгівля послугами України: загрози та перспективи розвитку в умовах глобальної сервісизації - Опружак, Віктор Вікторович; Opruzhak, Viktor (ЦНТУ, 2024)
У роботі визначено сутність та особливості міжнародної торгівлі послугами як глобального тренду економічного розвитку країн. Узагальнено теоретичні положення щодо впливу зовнішньої торгівлі послугами на економічне зростання країн в умовах глобалізації. Систематизовано методичні підходи до оцінки динаміки і структури зовнішньої торгівлі послугами та її впливу на економічне зростання. Проаналізовано кількісні та якісні показники зовнішньої торгівлі послугами України. Виявлено залежність економічного зростання України від динаміки та структури зовнішньої торгівлі послугами. Визначено загрози розвиткові зовнішній торгівлі послугами в умовах глобальних викликів. Розроблено прогнозні сценарії зовнішньої торгівлі України основними видами послуг. Обґрунтовано напрями забезпечення структурних змін у зовнішній торгівлі України послугами. The work defines the essence and features of international trade in services as a global trend in the economic development of countries. The theoretical provisions regarding the influence of foreign trade in services on the economic growth of countries in the conditions of globalization are summarized. Systematized methodical approaches to assessing the dynamics and structure of foreign trade in services and its impact on economic growth. Quantitative and qualitative indicators of foreign trade in services of Ukraine were analyzed. The dependence of Ukraine's economic growth on the dynamics and structure of foreign trade in services was revealed. Threats to the development of foreign trade in services in the face of global challenges are identified. Forecast scenarios of Ukraine's foreign trade in the main types of services have been developed. Directions for ensuring structural changes in Ukraine's foreign trade in services are substantiated.
Foreign Trade in Services of Ukraine: Threats and Prospects of Development in the Conditions of Global Servicing
Keywords: міжнародна торгівля; послуги; економічне зростання; експорт; імпорт; прогнозування; international trade; services; economic growth; export; import; forecasting