Обґрунтування конструкції повітряної системи зерноочисної машини загального призначення - Гулько, Леонід Ігорович; Gulko, Leonid (ЦНТУ, 2023)
Під час виконання кваліфікаційної роботи підтверджена доцільність проведення зерноочисних операцій зі зібраним врожаєм. Проведено огляд існуючого технічного забезпечення для проведення зерноочисних робіт. Встановлено, що для досягнення заданої якості очищення зернових культур потрібно вдосконалити конструкцію та обґрунтувати параметри повітряно-решітної зерноочисної машини. В ході проведення інженерних розрахунків розраховані параметри і режими роботи повітряної та решітної частин зерноочисної машини, обґрунтовані умови подачі матеріалу на очищення. Проведені розрахунки доводять, що є можливість встановити на ЗОМ А1-БЛС-100 відцентровий вентилятор, який дозволить забезпечити роботоздатність і мобільність агрегату без прив’язки машини до централізованої пневмосистеми. В науковій частині керуючись методикою багатофакторного експерименту проведені дослідження, що дозволяють отримати раціональні параметри пневмосистеми. Встановлено, що подача зернового матеріалу на очищення має бути 2…2,5 кг/с; швидкість повітряного потоку повинна не перевищувати 8,5…9 м/с за умови, що частота коливання живильного вібролотка 1400…1500 кол/хв а довжина прямолінійної розгінної ділянки вібролотка 45…50 мм. За таких параметрів ефект очищення зернових сумішей дорівнює 78…85%. During the qualification work, the expediency of carrying out grain cleaning operations with the harvested crop was confirmed. An overview of the existing technical support for grain cleaning was conducted. It was established that in order to achieve the specified quality of grain cleaning, it is necessary to improve the design and substantiate the parameters of the air-sieve grain cleaning machine. In the course of engineering calculations, the parameters and modes of operation of the air and grate parts of the grain cleaning machine were calculated, and the conditions for supplying the material for cleaning were substantiated. The performed calculations prove that it is possible to install a centrifugal fan on the A1-BLS-100 grain cleaning machine, which will ensure the efficiency and mobility of the unit without tying the machine to a centralized pneumatic system. In the scientific part, guided by the method of multifactorial experiment, research was carried out, which allows obtaining rational parameters of the pneumatic system. It was established that the supply of grain material for cleaning should be 2...2.5 kilograms/second; the speed of the air flow should not exceed 8.5...9 meters/second, provided that the oscillation frequency of the feeding vibrating tray is 1400...1500 oscillations/minute and the length of the rectilinear acceleration section of the vibrating tray is 45...50 millimeters. Under such parameters, the effect of cleaning grain mixtures is equal to 78...85%.
Substantiation of the design of the air system of a grain cleaning machine for general purpose
Keywords: зерноочисна машина; повітряна система; ефект очистки; відцентровий вентилятор; grain cleaning machine; air system; cleaning effect; centrifugal fan