Аналіз ефективності роботи каскадного решітного сепаратора зернових сумішей - Петренко, Д. І.; Сало В. М.; Нєдєльський Д. С.; Petrenko D.; Salo V.; Nedelsky D. (ЦНТУ, 2026)
За результатами проведеного аналізу результатів наукових досліджень в сфері післязбиральної обробки зернових сумішей встановлено, що актуальним є подальше удосконалення решітних каскадно-гравітаційних сепараторів шляхом компіляції ефективних дугоподібних решіт пруткового профілю у їх конструкцію. При цьому, потребує встановлення раціональної кількості решіт, зважаючи на крайові умови «ефективність-енерговитрати-компактність». За результатами математичного моделювання визначено раціональну кількість каскадів решіт, що забезпечують максимальну якість сепарації при мінімальних витратах ресурсів, зокрема за критеріями максимальної ефективності сепарації при мінімальних питомих енерговитратах і оптимальній компактності сепаратора. The study aims to investigate the technological process and substantiate the parameters of a gravity-cascade sieve separator equipped with arc-shaped rod-profile sieves to improve the post-harvest grain processing efficiency. The research is based on mathematical modeling of grain mixture separation processes. The kinematic characteristics of particle motion along arc-shaped sieves were analyzed considering gravitational, frictional, and centrifugal forces. The separation efficiency was evaluated using a Markov process model with continuous time to determine the probability of particles passing through the sieve gaps etc.
Efficiency Analysis of a cAscade Sieve Separator for Grain Mixtures
Keywords: каскадно-гравітаційний сепаратор; ефективність сепарації; дугоподібне решето; прутковий профіль; gravity-cascade separator; separation efficiency; arc-shaped sieve; rod profile