Дослідження раціональних параметрів нанесення газотермічних покриттів на поверхні валів у ТОВ «Ремсинтез» м. Кропивницький - Вердиш, Дмитро Андрійович; Verdysh, Dmytro (ЦНТУ, 2024)
Метою дослідження було встановлення безпосереднього взаємозв'язку між дуговим розрядом розпилювача та просторовим положенням й формою струменя плазми за ним та спільного впливу цих факторів, за показником ефективності процесу напилення, на структуру покриття, що формується. Виконаний порівняльний «SWOT-аналіз»; визначені актуальні напрямки досліджень, встановлена їх мета, визначені об'єкт й предмет, сформульовані задачі, які потребують подальшого вирішення. При цьому, об’єктом дослідження виступає процес плазмового-дугового напилення під дією магнітного поля, а предметом - параметри формування плазмових покриттів під зовнішнім магнітним впливом із покращеними показниками міцності зчеплення, зниження пористості та підвищення ефективності використання матеріалу (КЕВМ). Розроблена фізична модель зміни просторового положення дуги та потоку плазми у плазмотроні під впливом зовнішнього магнітного поля (ЗМП) поперечної дії; оцінка впливу поперечного ЗМП на параметри потоку плазми та дослідження ефективності та якості процесу плазмового напилення покриттів при дії поперечного ЗМП. Наведена методика та режими обробки поверхонь деталей перед напиленням й досліджено міцність зчеплення напиленого плазмового покриття із поверхнею деталі при різних способах попередньої підготовки поверхні. The aim of the study was to establish a direct relationship between the arc discharge of the sprayer and the spatial position and shape of the plasma jet behind it and the joint influence of these factors, in terms of the efficiency of the spraying process, on the structure of the coating being formed. A comparative "SWOT-analysis" was performed; current research directions were identified, their goal was established, the object and subject were defined, and the tasks that require further solution were formulated. In this case, the object of the study is the process of plasma-arc spraying under the action of a magnetic field, and the subject is the parameters of the formation of plasma coatings under external magnetic influence with improved indicators of adhesion strength, reduced porosity and increased material use efficiency (MEF). A physical model of the change in the spatial position of the arc and plasma flow in the plasmatron under the influence of an external magnetic field (EMF) of transverse action was developed; assessment of the influence of transverse SMP on plasma flow parameters and research on the efficiency and quality of the plasma spraying process of coatings under the action of transverse SMP. The methodology and modes of surface treatment of parts before spraying are presented and the adhesion strength of the sprayed plasma coating to the surface of the part is investigated with different methods of preliminary surface preparation.
Research of rational parameters for applying gas-thermal coatings on shaft surfaces at LLC "Remsintez", Kropyvnytskyi
Keywords: раціональні параметри; нанесення газотермічних покриттів; поверхня валу; rational parameters; application of gas thermal coatings; shaft surface