Ефективність краплинного зрошення при вирощуванні томатів - Крусір, Аліна Олександрівна; Krusir, Alina (ЦНТУ, 2022)
В даній випускній кваліфікаційній роботі вдосконалено систему захисту томату від бур’янів під впливом органічних мульчуючих матеріалів та краплинного зрошення Мета досліджень – розробка елементів технології обробітку томату з різною схемою посадки, застосуванням органічних мульчуючих матеріалів та нових перспективних гібридів, що забезпечують підвищення врожайності та якості продукції в умовах Північного Степу України. Найбільший вологозберігаючий ефект мали солома та тирса у поєднанні з ЕМ компостом. Передполивна вологість ґрунту за вегетаційний період під цими матеріалами була вищою за контроль на 11,0 %, а під сумішшю ЕМ компосту з пивною дробиною лише на 6,6 %. Мульчування ґрунту тирсою та соломою у їх поєднанні з ЕМ компостом дозволяло знизити засміченість посівів у 1,2 1,7 рази порівняно з контролем. In this final qualification work, the tomato protection system against weeds under the influence of organic mulching materials and drip irrigation has been improved The purpose of the research is to develop elements of tomato processing technology with different planting schemes, the use of organic mulching materials and new promising hybrids, which ensure an increase in yield and product quality in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Straw and sawdust in combination with EM compost had the greatest moisture-saving effect. Pre-irrigation soil moisture during the growing season under these materials was higher than the control by 11.0%, and under the mixture of EM compost with beer grain by only 6.6%. Mulching the soil with sawdust and straw in their combination with EM compost made it possible to reduce the clogging of crops by 1.2-1.7 times compared to the control.
Effectiveness of drip irrigation when growing tomatoes
Keywords: томат; краплинне зрошення; органічна мульча; біопрепарати; tomato; drip irrigation; organic mulch; biological preparations