Модернізація сівалки УПС-12 з удосконаленням сошників - Килимниченко, Олег Вікторович; Kylymnychenko, Oleh (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто техніко-технологічне обґрунтування модернізації універсальної пневматичної сівалки точного висіву УПС-12. Основна увага приділена вдосконаленню конструкції сошника та приводу вентилятора з метою покращення рівномірності загортання насіння, зниження металоємності та підвищення надійності агрегату. Проведено аналітичний огляд вітчизняних та зарубіжних аналогів, виявлено основні недоліки базової моделі, сформульовано технічні вимоги до оновленої конструкції. Удосконалений сошник забезпечує стабільне дотримання глибини заробки насіння, що покращує польову схожість та сприяє рівномірному розподілу рослин по площі живлення. Заміна традиційної обгінної муфти на відцентрову дозволяє зменшити динамічні навантаження на елементи вентилятора під час запуску, а впровадження зубчастого ременя замість двох клинопасових підвищує довговічність і спрощує обслуговування приводу. Отримані інженерно-конструкторські рішення спрямовані на підвищення ефективності посівного процесу, адаптацію сівалки до сучасних умов експлуатації та зниження витрат на її утримання. This qualification thesis presents a technical and technological justification for the modernization of the universal pneumatic precision seed drill UPS-12. The project focuses on enhancing the coulter assembly and fan drive mechanisms to improve seed embedding uniformity, reduce metal consumption, and increase the operational reliability of the unit. A comprehensive analysis of domestic and foreign analogs was conducted, the shortcomings of the base model were identified, and engineering requirements for the improved design were formulated. The upgraded coulter ensures consistent seeding depth, which enhances seed germination and promotes even crop distribution. Replacing the conventional overrunning clutch with a centrifugal clutch minimizes dynamic loads during fan start-up. Additionally, the substitution of the twin V-belt drive with a toothed belt improves the drive system’s durability and simplifies maintenance. The proposed engineering solutions aim to increase the sowing process efficiency, adapt the seeder to modern field conditions, and reduce maintenance costs while maintaining compliance with agrotechnical standards.
Modernization of the UPS-12 seeder with the improvement of the openers
Keywords: сівалка; сошник; пневматичний висів; рівномірність загортання; відцентрова муфта