Дослідження та програмна реалізація системи розпізнавання графічних образів за допомогою нейронної мережі Хеммінга - Федоров, Богдан Сергійович; Fedorov, Bohdan (ЦНТУ, 2023)
В даній випускній кваліфікаційній роботі за другим (магістерським) рівнем вищої освіти розроблено програмне забезпечення, яке призначено для системи розпізнавання графічних образів за допомогою нейронної мережі Хеммінга. Метою розробки є дослідження та програмна реалізація системи розпізнавання графічних образів за допомогою нейронної мережі Хеммінга. Об’єктом дослідження є процес розпізнавання графічних образів за допомогою нейронної мережі Хеммінга. Предметом дослідження є методи розпізнавання графічних образів за допомогою нейронної мережі Хеммінга. Методи дослідження базуються на методах розпізнавання графічних образів, методах математичної статистики, методах розробки програмного забезпечення. Результат роботи – програмна реалізація системи розпізнавання графічних образів за допомогою нейронної мережі Хеммінга. В процесі роботи над програмною моделлю виконано аналіз існуючих апаратних та програмних засобів. В повній мірі описані всі компоненти розробленого програмного забезпечення. Розроблено зручний інтерфейс користувача. Наведені інструкції по роботі з програмними засобами. Програма може використовуватися на ПЕОМ архітектури IBM PC з ОС Windows 10/11. Програму розроблено в середовищі Delphi 10.4 Sydney. In this final qualification work for the second (master's) level of higher education, software was developed, which is intended for the system of recognition of graphic images using the Hamming neural network. The purpose of the development is the research and software implementation of a graphic pattern recognition system using a Hamming neural network. The object of research is the process of recognizing graphic images using a Hamming neural network. The subject of research is the methods of recognizing graphic images using the Hamming neural network. Research methods are based on graphic image recognition methods, mathematical statistics methods, and software development methods. The result of the work is the software implementation of the graphic pattern recognition system using the Hamming neural network. In the process of working on the software model, an analysis of existing hardware and software was performed. All components of the developed software are fully described. A convenient user interface has been developed. Instructions for working with software tools are provided. The program can be used on PCs of IBM PC architecture with Windows 10/11 OS. The program was developed in the Delphi 10.4 Sydney environment.
Research and software implementation of the graphic image recognition system using the Hamming neural network
Keywords: комп’ютерні науки; розпізнавання графічних образів; нейронна мережа Хеммінга; computer science; graphic image recognition; Hamming neural network