Вплив гірничодобувної промисловості на природні ландшафти Кривого Рогу - Горбунова, І. А.; Мартиненко, В. Г. (КНТУ, 2007)
На прикладі териконів шахт показано, як під впливом гірничодобувної промисловості відбуваються зміни в природних ландшафтах Кривого Рогу. Зазначено, що значна частина природних кальцієвих ландшафтів регіону перетворилася на сірчанокислі. Наведено хімічний склад відвальної породи териконів, її токсичність, радіоактивність. Покращання гірничопромислових ландшафтів можливо завдяки лісовій рекультивації земель. On an example of coal mines cone-shaped dumped is rotined, as under mining indusyry impact there is a variation of Krivoy Rog natural. Is marked, thet the considerable proportion of region natural calcium landscapes was change into sulphate. The coneshaped dumps chemical composition, itsher toxicity and radioactivity is adduced. The optimization of mining landscapes is possible with using of grounds wood recultivation.
Keywords: гірничодобувна промисловість; терикони; токсичність; радіоактивність