Рівні, переваги та ризики цифровізації економіки - Буберенко, А.; Чевільча, Р. Р. (КНЕУ, 2023)
Автори дослідили три рівні цифровізації економіки (цифровий сектор, цифрова економіка, цифровізована економіка), а також компоненти, які формують кожен з цих рівнів. Ключовими перевагами цифровізації економіки, на думку авторів, є: посилення міжнародного співробітництва; нарощування обсягів ВВП; інноваційний розвиток економіки; економія часу та підвищення продуктивності праці; якісна трансформація різних видів бізнесу та секторів економіки; забезпечення рівного доступу громадян до різних видів інформаційних послуг, створення середовища, яке унеможливлює корупційні прояви. Серед основних ризиків цифровізації виокремлено: зміну професійних орієнтирів, формування диспропорцій на ринку праці, часту ймовірність втрати роботи та соціального захисту; посилення розриву між поколіннями, соціальне відторгнення внаслідок відмінностей в цифрових компетентностях; можливі збої у роботі Інтернету; проблеми кібербезпеки, інтернет-шахрайство. Для забезпечення більш масштабного прояву переваг цифровізації економіки над її недоліками запропоновано забезпечувати комплексний підхід, поєднуючи на різних етапах цього процесу зусилля влади, бізнесу та громадськості.
Keywords: економіка знань; інформаційне суспільство; ризики; цифровізація економіки; цифрові технології