Дослідження параметрів цангових механізмів з розробкою технології обробки шестерні ведучої - Сітніцький, Станіслав Павлович; Sitnitskyi, Stanislav (ЦНТУ, 2025)
Метою роботи є підвищення ефективності використання цангових затискних пристроїв в металообробному обладнані. Актуальність роботи. Проблема використання затискних цангових патронів виникають при переході на обробку заготовок іншого номіналу діаметрів, коли необхідно провести заміну затискних цанг або цангових патронів. При цьому витрачається значна кількість допоміжного часу на переналадку верстату в цілому. Тож пошук і створення нових конструкцій цангових патронів і їх окремих елементів, які забезпечують затиск заготовок в широкому діапазоні номіналів діаметрів та теоретичне і експериментальне дослідження їх характеристик є актуальною проблемою. Наукова новизна. Проведені структурно-системні дослідження цангових затискних механізмів з використанням морфологічного аналізу, які дозволили розробити нові конструкції таких механізмів. Проведено аналіз конструктивних параметрів цангових механізмів, та досліджено їх вплив на довжину пелюстки цанги. Досліджено вплив тиску в системі стиснутого повітря та між діаметрального зазору на силу затиску. Експериментальним шляхом виведено математичні моделі впливу параметрів на силу затиску. Побудовано відповідні графіки та поверхні відгуку. The aim of the work is to increase the efficiency of using collet clamping devices in metalworking equipment. Relevance of the work. The problem of using clamping collet chucks arises when switching to machining workpieces of a different diameter rating, when it is necessary to replace clamping collets or collet chucks. This requires a considerable amount of additional time to change over the machine as a whole. Therefore, the search for and creation of new collet chuck designs and their individual elements that provide clamping of workpieces in a wide range of diameter ratings and theoretical and experimental study of their characteristics is an urgent problem. Scientific novelty. Structural and systematic studies of collet clamping mechanisms using morphological analysis were carried out, which allowed the development of new designs of such mechanisms. The structural parameters of collet mechanisms were analysed and their influence on the length of the collet petal was investigated. The effect of pressure in the compressed air system and the inter-diameter gap on the clamping force is investigated. The mathematical models of the influence of parameters on the clamping force were experimentally derived. The corresponding graphs and response surfaces are constructed.
Research of collet mechanism parameters with development of driving gear machining technology
Keywords: цанговий патрон; шестерня ведуча; технологічний процес; затискний пристрій; collet chuck; drive gear; technological process; clamping device