Аналіз впливу структури високоміцного чавуну на його твердість - Петренко, Олександр Олександрович; Petrenko, Oleksandr (ЦНТУ, 2025)
Метою даного дослідження є вивчення впливу структури високоміцного чавуну на його твердість. Дослідження проводились звісно методами математичної статистики, кореляційним аналізом в середовищі Місrosoft Offis Excel та MathCADа. Проведені наступні дослідження: перше, вплив кількості виділень графіту на твердість високоміцного чавуну; друге, вплив діаметра графітних включень високоміцного чавуну на твердість; третє, вплив вмісту перліту на твердість високоміцного чавуну; четверте, вплив розміру феритного зерна на твердість високоміцного чавуну; п’яте, вплив діаметра графітних включень на їх число; шосте, вплив кількості включень графіту на вміст перліту у високоміцному чавуні; сьоме, вплив числа включень графіту на розмір зерна фериту; восьме, вплив вмісту перліту на середній діаметр графітних включень; дев’яте вплив вмісту перліту на розмір феритного зерна високоміцного чавуну; десяте, вплив розміру феритного зерна на діаметр виділень графіту високоміцного чавуну. Отримано рівняння множинної кореляції залежності твердості від структури високоміцного чавуну тощо. The purpose of this study is to study the influence of the structure of highstrength cast iron on its hardness. The studies were carried out, of course, by methods of mathematical statistics, correlation analysis in the Microsoft Office Excel and MathCAD environments. The following studies were conducted: first, the influence of the number of graphite inclusions on the hardness of high-strength cast iron; second, the influence of the diameter of graphite inclusions of high-strength cast iron on the hardness; third, the influence of the pearlite content on the hardness of high-strength cast iron; fourth, the influence of the size of ferrite grains on the hardness of highstrength cast iron; fifth, the influence of the diameter of graphite inclusions on their number; sixth, the effect of the number of graphite inclusions on the pearlite content in high-strength cast iron; seventh, the effect of the number of graphite inclusions on the ferrite grain size; eighth, the effect of the pearlite content on the average diameter of graphite inclusions; ninth, the effect of the pearlite content on the ferrite grain size of high-strength cast iron; tenth, the effect of the ferrite grain size on the diameter of graphite precipitates of high-strength cast iron. The equation of multiple correlation of the dependence of hardness on the structure of high-strength cast iron is obtained etc.
Analysis of the influence of the structure of high-strength cast iron on its hardness
Keywords: високоміцний чавун; твердість; метод нормального розподілу; кореляція; high-strength cast iron; hardness; normal distribution method; correlation