Відцентрово-пневматичний сепаратор - Накопюк, І. В.; Лузан, П. Г. (КНТУ, 2015)
Головним напрямком подальшого підвищення ефективності сепарації є вдосконалення її на основі використання нових, більш прогресивних робочих органів, які дозволяють підняти технічний рівень сепаруючих машин у відповідності з сучасними вимогами до зерноочисних і сортувальних машин. З метою підвищення ефективності сепараціїзерноочисними машинами на кафедрі сільськогосподарського машинобудування Кіровоградського національного технічного університету було запропоновано удосконалену конструкціювідцентрово-пневматичного сепаратора, з ситом, яке має циліндричну поверхню з повздовжніми щілинами, які утворюють довгі канали, що розширюються проти напрямку руху оброблюваного матеріалу, при цьому циліндрична поверхня ділиться на ряд каскадів, щілини яких на початку мають мінімальний прийнятий розмір, а в кінцевій частині максимальний, прийнятий для даного матеріалу розмір.
Keywords: очищення зерна; відцентро-пневматичний сепаратор; пруткова навивка; інтенсивність розшарування