Розробка технологічного процесу виготовлення виливка «Ступиця» в піщано-глинисту форму - Ніколаєнко, Сергій Олександрович; Nikolaienko, Serhii (ЦНТУ, 2025)
В кваліфікаційній роботі здобувача проаналізовано та вибрано матеріал для виготовлення виливка, проведено аналіз конструкції деталі. Розроблені технічні умови щодо виготовлення виробу, його розміри та технологічні параметри. Вибрано метод виготовлення виливка у піщано-глинисту форму, приведені переваги та недоліки цього способу. Розглянуто сировинні матеріали для виготовлення піщано-глинистої форми, їх властивості та особливості. Розроблена послідовна технологія виготовлення виливка, а саме: вибрано метод лиття; послідовність операцій згідно технологічного процесу; підібране технологічне обладнання для виготовлення виливка. Зроблено розрахунок ливникової системи: визначено оптимальну тривалість заливання металу; площу перерізу каналів ливникової системи. Описано послідовний технологічний процес проектування ливарної форми: підібрано формувальну та стержньову суміш; процес формовки; складання форми та її підготовка до заливання металом; фінішна обробка виливків, підібрано ливарну оснастку. In the qualification work of the student, the material for casting production was analyzed and selected, and the design of the part was examined. Technical specifications for the product, its dimensions, and technological parameters were developed. The sand-clay mold casting method was selected, with its advantages and disadvantages described. The raw materials for the sand-clay mold, their properties, and features were reviewed. A step-by-step casting production process was developed, including the choice of casting method, the sequence of operations according to the technological process, and the selection of technological equipment for casting manufacturing. The gating system was calculated: the optimal pouring time and the cross sectional area of the gating channels were determined. The technological process of mold design was described in detail: selection of molding and core mixtures, the molding process, mold assembly and preparation for pouring, final treatment of castings, and the selection of casting tooling.
Development of a technological process for manufacturing a "Hub" casting in a sand-clay mold
Keywords: виливок; припуск; модельний комплект; оснастка; casting; load; model kit; tooling