Модернізація сівалки ASTRA 5.4 з удосконаленням сошників - Недбалов, Володимир Костянтинович; Nedbalov, Volodymyr (ЦНТУ, 2025)
У роботі представлено техніко-технологічне обґрунтування модернізації сівалки ASTRA 5.4 шляхом удосконалення туковисівного апарата з метою підвищення рівномірності подачі добрив, зменшення втрат та покращення енергетичної ефективності агрегату. Проведено аналіз існуючих конструкцій сівалок, обґрунтовано вибір типу висівного механізму, виконано кінематичні, силові, енергетичні та міцнісні розрахунки основних елементів. Здійснено 3D-моделювання та перевірку роботи механізмів у SolidWorks. Проведено розрахунок запобіжної фрикційної муфти приводу туковисівного апарата та визначено параметри оптимального функціонування. У роботі сформовано графоаналітичні залежності енергоспоживання та навантажень від основних експлуатаційних параметрів. Запропоноване конструктивне рішення підвищує надійність агрегату та забезпечує агрономічну точність висіву. This thesis presents a techno-technological justification for the modernization of the ASTRA 5.4 seed drill by improving the fertilizer metering unit to increase the uniformity of fertilizer distribution, reduce losses, and improve the energy efficiency of the machine. The study includes an analysis of existing seed drill designs, a substantiation of the chosen type of metering mechanism, as well as kinematic, force, energy, and strength calculations for the main components. 3D modeling and mechanism simulations were carried out using SolidWorks. A safety friction clutch for the fertilizer drive was calculated and optimized. Graphical and analytical dependencies of energy consumption and load distribution on operating parameters were established. The proposed design improves operational reliability and agronomic seeding accuracy.
Modernization of the ASTRA 5.4 seeder with the improvement of the openers
Keywords: сівалка ASTRA; туковисівний апарат; запобіжна муфта; модернізація; ASTRA drill; fertilizer metering unit; safety clutch; modernization