Основні напрями підвищення ефективності когенераційних установок для енергопостачання переробних підприємств - Садовський, Ярослав Андрійович; Sadovskyi, Yaroslav (ЦНТУ, 2025)
У роботі досліджено технічні, організаційні та економічні аспекти підвищення ефективності когенераційних установок, що застосовуються для енергопостачання переробних підприємств. Проведено порівняльний аналіз типів первинних двигунів, режимів роботи КУ, методів оптимізації теплових і електричних навантажень, а також можливостей застосування когенераційних кластерів. У дослідженні обґрунтовано технічні рішення щодо підвищення паливної ефективності та підвищення надійності роботи установок. Виконано розрахунок економічної ефективності застосування когенераційної установки на основі актуальних тарифів та оновлених експлуатаційних показників. Результати роботи підтверджують, що впровадження сучасних когенераційних технологій є одним із ключових інструментів підвищення енергетичної незалежності та конкурентоспроможності українських переробних підприємств, забезпечуючи значну економію паливних ресурсів, зниження витрат та покращення екологічних показників. The work investigates the technical, organizational and economic aspects of increasing the efficiency of cogeneration plants used for energy supply of processing enterprises. A comparative analysis of the types of primary engines, modes of operation of the KU, methods for optimizing thermal and electrical loads, as well as the possibilities of using cogeneration clusters is carried out. The study substantiates technical solutions for increasing fuel efficiency and increasing the reliability of the plants. The economic efficiency of using a cogeneration unit was calculated based on current tariffs and updated operational indicators. The results of the work confirm that the introduction of modern cogeneration technologies is one of the key tools for increasing energy independence and competitiveness of Ukrainian processing enterprises, ensuring significant savings in fuel resources, reducing costs and improving environmental performance.
Main directions for improving the efficiency of cogeneration plants for energy supply to processing enterprises
Keywords: когенерація; міні-ТЕЦ; енергоефективність; газопоршневі установки; газотурбінні установки; комбіноване виробництво енергії; підвищення ефективності; cogeneration; mini-CHP; energy efficiency; gas piston units; gas turbine units; combined energy production; increasing efficiency