Удосконалення системи оперативного управління сільськогосподарським підприємством на основі використання елементів диджиталізації (на прикладі приватного підприємства агрофірма «Могутнє» с. Глібівка Вишгородського району Київської області) - Богаченко, Сергій Володимирович; Bogachenko, Serhiy (ЦНТУ, 2023)
У першому розділі роботи досліджено теоретичні основи оперативного управління сільськогосподарських підприємств. Проаналізовано сутність та завдання оперативного управління. Визначено специфіку оперативного управління в сільському господарстві. Розглянуто інформаційне забезпечення оперативного управління на агропідприємствах. Проаналізовано стратегії інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств. У другому розділі роботи здійснено аналіз використання виробничих ресурсів підприємства. Надано загальну організаційно-економічну характеристику приватного підприємства «Могутнє». Здійснено аналіз фінансово-економічних результатів діяльності та проведений дискримінантний аналіз ймовірності банкрутства підприємства. У третьому розділі розроблено науково-практичні рекомендації щодо удосконалення системи оперативного управління підприємства. Запропоновані напрямки диджиталізації в агросекторі. Обґрунтовано і запропоновано ІТ для диджиталізації процесів оперативного управління та проведено розрахунок економічної ефективності її впровадження. In the first section of the work, the theoretical foundations of operational management of agricultural enterprises are investigated. The essence and tasks of operational management are analyzed. The specifics of operational management in agriculture are defined. The information provision of operational management at agricultural enterprises is considered. Strategies of innovative development of agricultural enterprises are analyzed. In the second section of the work, an analysis of the use of the enterprise's production resources was carried out. The general organizational and economic characteristics of the private enterprise "Mogutne" are given. An analysis of the financial and economic results of the activity was carried out and a discriminant analysis of the probability of bankruptcy of the enterprise was carried out. In the third section, scientific and practical recommendations for improving the operational management system of the enterprise have been developed. Proposed directions of digitization in the agricultural sector. IT for the digitization of operational management processes was substantiated and proposed, and the economic efficiency of its implementation was calculated.
Improving the operational management system of an agricultural enterprise based on the use of digitalization elements
Keywords: диджиталізація агропідприємств; інформаційне забезпечення; оперативне управління; управління в агробізнесі; стратегія; агробізнес; digitization of agricultural enterprises; information support; operational management; management in agribusiness; strategy; agribusiness