Попередня оцінка і обробка даних при регресійному аналізі - Бакарджиєв, Р. О.; Комаров, А. О.; Bakardzhyev, Roman; Komarov, Andrew (КНТУ, 2015)
Представлено методи попередньої оцінки і обробки даних активного експерименту з застосуванням статистичних функцій Excel і пакетом прикладних програм Statistica при проведенні регресійного аналізу. На конкретних прикладах проілюстровано перевірку вибірки на нормальність статистичного розподілу, оцінку сумнівних результатів за критерієм Стюдента, перевірку відтворюваності результатів за критерієм Кохрена. Аналіз виконувався без залучення довідкових таблиць зі значеннями розподілів оціночних критеріїв, визначені кореляційні відношення залежних і незалежних ознак. Наведені способи дають змогу швидко з високою точністю оцінити вибірку з будь-якою кількості факторів на придатність для регресійного аналізу. Methods of preliminary assessment and data processing during the regression analysis of the active experiment with application of Excel statistical functions and Statistica software package are represented. Sampling test for the statistical distribution normality, evaluation of equivocal results by the Student's t-test and checking the results reproducibility by Cochran’s test are performed without using of the reference evaluation criteria distribution tables, mutual correlation ratio of dependent and independent features are determined and given by specific examples. These methods allow to assess the sampling with any number of factors by the regression analysis suitability fast and highly accurately.
Preliminary assessment and data processing in regression anlysis
Keywords: регресійний аналіз; нормальність статистичного розподілу; критерій Стюдента; критерій Кохрена; кореляційне відношення; regression analysis; statistical distribution normality; Student's t-test; Cochran’s test; correlation ratio