Конструктивні особливості та ефективність роботи мінікартоплекопачів - Головецький, І. В.; Бабій, А. В.; Holovetskyi, I.; Babii, А. (ЦНТУ, 2023)
У роботі виконано статистичний аналіз площ, на яких вирощують картоплю в Україні, встановлено питомі частки виробництва цієї культури у підсобних господарствах населення. Відповідно до величини оброблюваних площ окреслено техніку, якою здійснюється технологічна операція збирання. Для зразків картоплезбиральної мінітехніки виконано аналіз її функціональної та конструктивної ефективності. Охарактеризовано здатності картоплекопачів до підкопування бульбоносного пласту ґрунту, його первинної та основної сепарації при використанні різних типів робочих органів. Зроблено акцент на ефективності роботи такої техніки на засмічених бур’янами ґрунтах. У підсумку вказано на тенденції розвитку мінікартоплезбиральних машин для невеликих фермерських господарств. The purpose of the study is to identify the main approaches to the construction and design features of machines and tools used to dig potatoes in the areas of small farms in order to improve p125 otato harvesting equipment and theoretically justify its design and technological parameters. Particular attention is focused on the processes of diggingand separation of the tuberous layer.
Design features and work efficiency of mini potato diggers
Keywords: картопля; ґрунт; бульбоносний пласт; вібраційний леміш; картоплекопач; potato; soil; tuberous layer; vibrating ploughshare; potato digger