Соціальна відповідальність в контексті сприяння розвитку людських ресурсів (регіональний аспект) - Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А. (СумДУ, 2020)
Представлено результати аналізу рівня розвитку соціальної відповідальності, ефективності соціальної політики та ступіню розвитку країни, яка позиціонує себе як країна з соціально орієнтованою економікою, за такими критеріями, як: витрати бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення, темпи зростання ВВП, рівень доходів населення, структура населення за рівнем зайнятості та економічною активністю. Обгрунтовано, що становлення соціально-орієнтованої економіки має передбачати обов`язкове залучення бізнес-структур до проведення активної соціальної політики та активізації соціальної відповідальності, що забезпечить: утримання на робочих місцях конкурентоспроможних працівників, що дозволить досягти таких результатів: зниження відтоку кваліфікованих кадрів; зростання трудової активності населення, рівня заробітної плати, доходів і соціальної захищеності населення, конкурентоспроможності суб’єктів бізнесу; зниження внутрішньої і зовнішньої міграції; підвищення рівня інвестиційної привабливості відповідних бізнес-структур, регіону та країни в цілому.
Keywords: соціальна відповідальність; людські ресурси; видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення; економічно активне населення; зайняте населення; безробітне населення; соціальні інвестиції; соціальні партнери