Обґрунтування параметрів пневматичного каналу очищувача насіння агрокультур - Мандзюк, Дмитро Валерійович; Mandziuk, Dmytro (ЦНТУ, 2024)
Дослідження параметрів пневматичного каналу очищувача насіння агрокультур було виконано у контексті підвищення ефективності роботи пневматичних каналів пневматично-решітних машин для післязбирального обробітку сільськогосподарських культур. У роботі представлено детальний огляд засобів, методів та наукових розробок у галузі пневматичних каналів. Теоретичні дослідження спрямовані на розробку методики розрахунку параметрів гравітаційних кривих руху частинок, що можуть зустрічатися у схожих задачах за різних умов або попереднього визначення. Достовірність обґрунтування форми направляючої кривої живильного пристрою підтверджується результатами лабораторних досліджень. У зв'язку з великими площами, які в Україні відводяться під вирощування даної культури, розробка конструкцій вітчизняних пневматичних каналів для очисних машин є дуже актуальною. The study of parameters of the pneumatic channel of seed cleaners for agricultural crops was conducted to enhance the efficiency of pneumatic channels in pneumatic sieve machines for post-harvest processing of agricultural crops. The work provides a detailed overview of tools, methods, and scientific research in the field of pneumatic channels. Theoretical investigations aimed at developing a methodology for calculating parameters of supporting gravitational trajectories of particles that may arise in similar tasks under different conditions or predefinitions. The credibility of the justification for the form of the guiding trajectory of the feeding device is confirmed by laboratory research. Given the extensive areas allocated to cultivating this crop in Ukraine, the development of domestic pneumatic channels for cleaning machines is highly relevant.
Substantiation of the parameters of the pneumatic channel of the crop seed cleaner
Keywords: пневматичний канал; сепарація; зерно; pneumatic channel; separation; grain