Механізація вирощування цибулі з модернізацією просапної сівалки - Пилипенко, Віталій Сергійович; Pylypenko, Vitalii (ЦНТУ, 2025)
У роботі проаналізовано технологію вирощування цибулі та можливість адаптації просапної сівалки Vesta 8 для якісного висіву цієї культури. Встановлено, що за незначного переобладнання дана сівалка здатна відповідати агротехнічним вимогам посіву цибулі. Ключовими робочими органами, що забезпечують якісне укладання та прикочування насіння, визначено борозний та задній прикочуючий котки. Запропоновано нову конструкцію борозного котка з двома функціональними частинами для укладання насіння та запобігання його налипанню. Розроблена комбінована конструкція заднього прикочуючого котка. Теоретично обґрунтовано геометричні параметри обох котків, що впливають на якість сівби. Розроблена конструкція робочих органів дозволяє ефективно висівати цибулю, покращити процес загортання насіння та сприяти підвищенню врожайності. The work analyzes the technology of onion cultivation and the possibility of adapting the Vesta 8 row seeder for high-quality sowing of this crop. It was established that with minor re-equipment this seeder is able to meet the agrotechnical requirements for onion sowing. The key working bodies that ensure high-quality laying and rolling of seeds are the furrow and rear rolling rollers. A new design of the furrow roller with two functional parts for laying seeds and preventing them from sticking is proposed. A combined design of the rear rolling roller is developed. The geometric parameters of both rollers that affect the quality of sowing are theoretically substantiated. The developed design of the working bodies allows for efficient sowing of onions, improves the process of wrapping seeds and contributes to increasing yields.
Mechanization of onion cultivation with modernization of the row seeder
Keywords: вирощування цибулі; просапна сівалка; прикочуючий коток; onion growing; seed drill; rolling cat