Дослідження можливостей сонячної та вітрової енергії для підвищення енергоефективності підприємств сільськогосподарського виробництва - Ющенко, Сергій Олександрович; Yushchenko, Serhii (ЦНТУ, 2024)
Об’єктом досліджень є альтернативні джерела енергії. Предмет досліджень – ефективність використання сонячних та вітрових електроустановок для сільськогосподарських підприємств. Головною метою цієї роботи є визначення технічних, організаційних і економічних факторів, які можуть сприяти збільшенню енергетичної автономії підприємств у сфері агропромислового комплексу. Це досягається за допомогою використання вітрової та сонячної енергії. Для досягнення цієї мети було поставлено кілька завдань, зокрема провести аналіз переваг і недоліків використання вітрової та сонячної електрогенерації, а також вивчити технічні та технологічні можливості використання вітрових і сонячних електростанцій невеликої потужності, базуючись на сучасному рівні технічного обладнання та природнокліматичних умовах України. Під час проведеного дослідження було успішно вирішено науково-технічне завдання щодо розробки системи електропостачання сільськогосподарського підприємства. Ця система ґрунтується на використанні комбінованої системи, основаної на сонячній енергії. Виявлено, що в умовах міста Кропивницький наїбільш ефективним варіантом є інтеграція сонячних енергосистем в складі комбінованої системи електропостачання. Проведене комп’ютерне імітаційне моделювання визначило можливість та точки приєднання сонячної установки до енергосистеми. Alternative energy sources are the object of research. The subject of research is the efficiency of using solar and wind power plants for agricultural enterprises. The main goal of this work is to determine the technical, organizational and economic factors that can contribute to increasing the energy autonomy of enterprises in the field of agro-industrial complex. This is achieved through the use of wind and solar energy. To achieve this goal, several tasks were set, in particular, to analyze the advantages and disadvantages of using wind and solar power generation, as well as to study the technical and technological possibilities of using wind and solar power plants of small capacity, based on the modern level of technical equipment and natural climatic conditions of Ukraine. During the conducted research, the scientific and technical task of developing the electricity supply system of the agricultural enterprise was successfully solved. This system is based on the use of a combined system based on solar energy. It was found that in the conditions of the city of Kropyvnytskyi, the most effective option is the integration of solar power systems as part of a combined power supply system. The conducted computer simulation modeling determined the possibility and connection points of the solar installation to the power system.
Exploring the potential of solar and wind energy toto improve the energy efficiency of agricultural enterprises
Keywords: система електропостачання; альтернативні джерела енергії; сонячні установки; вітрові установки; енергетичні потенціали; фотоелектричні модулі; power supply system; alternative energy sources; solar installations; wind installations; energy potentials; photovoltaic modules