Особливості побудови програмної симуляції для оптимізації ефективності використання та надійності експлуатації автоматизованих виробничих ліній методами ШІ - Ковальов, С. Г.; Аулін, В. В.; Гриньків, А. В.; Ковальов, Ю. Г.; Kovalov, S.; Aulin V.; Hrynkiv, A.; Kovalov, Yu. (ЦНТУ, 2025)
У роботі розглядається концепція інтеграції штучного інтелекту в автоматизовану виробничу лінію через створення та впровадження комп’ютерної симуляцій. Як прикладу наведено експериментальну платформу виготовлення агродронів, яка є реальним середовищем для перевірки результатів впровадження методів штучного інтелекту для її оптимізації. Симуляційна модель реалізована з використанням об’єктно-орієнтованого підходу, що забезпечує гнучкість структури та дозволяє замінювати окремі компоненти на ШІ-агентів тощо. This article explores a methodological approach to integrating artificial intelligence (AI) into automated production lines through the development of computer-based simulations. As a case study, the research focuses on an experimental assembly line for agricultural drones, designed to serve as a testbed for intelligent optimization strategies. The simulation is constructed using object-oriented programming principles, enabling modularity, scalability, and architectural clarity. Each component of the production line—conveyors, manipulators, quality control nodes, and drone modules—is modeled as an independent object with defined behaviors and interaction protocols etc.
Features of Building Software Simulation to Optimize the Efficiency and Reliability of Automated Production Lines Using AI Methods
Keywords: штучний інтелект; автоматизовані виробничі лінії; комп’ютерна симуляція; інтелектуальні агенти; artificial intelligence; automated production lines; computer simulation; intelligent agents