Дослідження та оцінка впливу несиметрії на додаткові втрати електроенергії в сільських електричних мережах - Котяш, Владислав Валерійович; Kotiash, Vladyslav (ЦНТУ, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є удосконалення методів розрахунку втрат потужності й електроенергії у нерівномірно навантажених сільських мережах 380/220 В, розробка методики інтервального оцінювання втрат електроенергії й методики визначення ймовірносно–статистичних показників основних характеристик нерівномірності навантаження і додаткових втрат потужності та вибору оптимального рішення при техніко–економічному порівнянні заходів по зниженню втрат електроенергії. У роботі проведено дослідження по удосконаленню методик розрахунку, аналізу, планування і зниження втрат потужності й електроенергії. Опрацьовано методику визначення техніко–економічної величини втрат енергії в діючих енергетичних системах і мережах із використанням сучасних засобів отримання інформації про режими роботи системи й мережі. Запропоновано рішення задачі на базі використання сучасних приладів – аналізаторів несиметрії. The purpose of the qualification work is to improve the methods for calculating power and electricity losses in unevenly loaded rural networks 380/220 V, develop a methodology for interval assessment of electricity losses and a methodology for determining probabilistic and statistical indicators of the main characteristics of load unevenness and additional power losses and choosing the optimal solution in the technical and economic comparison of measures to reduce electricity losses. The work conducted a study to improve the methods for calculating, analyzing, planning and reducing power and electricity losses. The methodology for determining the technical and economic value of energy losses in existing energy systems and networks was developed using modern means of obtaining information about the operating modes of the system and network. A solution to the problem was proposed based on the use of modern devices - asymmetry analyzers.
Research and assessment of the impact of asymmetry on additional electricity losses in rural electrical networks
Keywords: сільські електричні мережі; несиметрія струмів і напруги; втрати електроенергії; коефіцієнт додаткових втрат; аналізатор несиметрії; rural electrical networks; current and voltage asymmetry; electricity losses; additional loss coefficient; asymmetry analyzer