Міграційна політика України в контексті глобальних викликів - Рудь, Олександр Олексійович; Rud, Oleksandr (ЦНТУ, 2022)
Кваліфікаційну роботу присвячено розробці теоретичних та прикладних засад державної міграційної політики у контексті глобальних викликів сучасності. Систематизовано концептуальні засади аналізу міграційних процесів із врахуванням їх етапів, географічного спрямування та мотивації осіб-мігрантів. Узагальнено головні завдання, інструменти та інституційне забезпечення державної міграційної політики, виділено її головні моделі в залежності від етапів, на якому відбуваються міграційні процеси (базова, ситуативна, комплексна, розширена моделі). Проаналізовано головні тенденції та особливості розвитку міграційних процесів в Україні, визначено їх позитивний та негативний вплив на різні соціально-економічні процеси, зроблено висновок про високий рівень міграційної активності економічно-активного населення. Здійснено аналіз ефективності реалізації сучасної міграційної політики в Україні. Проведено емпіричну оцінку впливу соціально-економічних факторів на зовнішню міграцію в Україні. Обґрунтовано стратегічні пріоритети вдосконалення державної міграційної політики України з метою мінімізації негативних наслідків, спричинених глобальними викликами сучасності. Систематизовано механізми та інструменти регулювання міграційних процесів в Україні у контексті забезпечення стійкого соціально-економічного розвитку. The qualification work is devoted to the development of theoretical and applied principles of the state migration policy in the context of global challenges of today. The conceptual principles of the analysis of migration processes are systematized, taking into account their stages, geographical direction and motivation of migrant persons. The main tasks, tools and institutional support of the state migration policy are summarized, its main models are highlighted depending on the stages at which migration processes take place (basic, situational, complex, extended models). The main trends and features of the development of migration processes in Ukraine were analyzed, their positive and negative impact on various socio-economic processes was determined, and a conclusion was made about the high level of migration activity of the economically active population. An analysis of the effectiveness of the implementation of modern migration policy in Ukraine was carried out. An empirical assessment of the influence of socio-economic factors on external migration in Ukraine was carried out. The strategic priorities of improving the state migration policy of Ukraine in order to minimize the negative consequences caused by the global challenges of modernity are substantiated. Mechanisms and tools for regulating migration processes in Ukraine in the context of ensuring sustainable socio-economic development are systematized.
Ukraine's Migration Policy in the Context of Global Challenges
Keywords: міжнародна міграція; міграційна політика; глобальні виклики; міжнародні трансфери мігрантів; державне регулювання; international migration; migration policy; global challenges; international transfers of migrants; state regulation