Модернізація конструкції сівалки СЗ-3,6А - Кучма, Марина Олександрівна; Kuchma, Maryna (ЦНТУ, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вирішенню практичної задачі підвищення надійності механізму підйому сошників зернотукової сівалки СЗ-3,6А, спрямованої на уникнення аварійних ситуацій в процесі транспортування машини. У роботі здійснено огляд будови і роботи сівалки, в ході якого визначені її переваги і недоліки. Розраховано основні конструкційні параметри робочих органів сівалки СЗ-3,6А. Запропоновано оригінальну конструкцію механізму підйому сошників із автоблокуванням у транспортному положенні без застосування додаткових елементів. Елементи модернізованого механізму наведені у графічній частині проєкту. The qualification work is dedicated to solving the practical problem of increasing the reliability of the seed drill coulter lifting mechanism of the SZ-3.6A grain-fertilizer seeder, aimed at avoiding emergency situations during machine transportation. The work includes a review of the seeder’s structure and operation, identifying its advantages and disadvantages. The main structural parameters of the working elements of the SZ-3.6A seeder have been calculated. An original design of the coulter lifting mechanism with auto-locking in the transport position without the use of additional elements is proposed. The elements of the modernized mechanism are presented in the graphical part of the project.
Modernization of the design of the SZ-3.6A seeder
Keywords: сівалка; механізм підйому сошників; автоблокування; надійність; seeder; coulter lifting mechanism; auto-locking; reliability