Програмне забезпечення системи кібербезпеки проактивного захисту на основі використання АРІ-функцій - Дзюбинський, Олексій Володимирович; Dzyubynsky, Alexey (ЦНТУ, 2021)
В даній кваліфікаційній бакалаврській роботі розроблене програмне забезпечення, яке призначене для проактивного захисту інформаційних та програмних ресурсів персональних комп’ютерів на основі використання АРІ-функцій від вірусів. Метою розробки є програмне забезпечення системи кібербезпеки проактивного захисту на основі використання АРІ-функцій. Результат роботи – програмна реалізація системи кібербезпеки проактивного захисту на основі використання. В процесі роботи над програмною моделлю виконано аналіз існуючих апаратних та програмних засобів. В повній мірі описані всі компоненти розробленого програмного забезпечення. В процесі побудови архітектури ПЗ системи в основу було покладено поєднання двох методик реалізації системи проактивного захисту: поведінковий аналізатор та обмеження виконання операцій. Це дозволило одержати покращені функціональні характеристики системи: забезпечити меншу кількість звернень до користувача у порівнянні з системами, побудованими на ІРS-методах; низьке споживання системних ресурсів; невибагливість до апаратного забезпечення ПК. Розроблено зручний інтерфейс користувача. Наведені інструкції по роботі з програмними засобами. Програма може використовуватися на ПК Intel Core™ з ОС Windows або сумісні з ним ПК. In this qualifying bachelor's thesis, software has been developed that is designed to proactively protect the information and software resources of personal computers based on the use of API functions against viruses. The purpose of the development is the software of the cybersecurity system of proactive protection based on the use of API functions. The result is a software implementation of a proactive protection cybersecurity system based on use. In the process of working on the software model, an analysis of existing hardware and software was performed. All components of the developed software are fully described. In the process of building the software architecture of the system, a combination of two methods of implementing a proactive protection system was used: a behavioral analyzer and operations restriction. This allowed to obtain improved functional characteristics of the system: to provide fewer requests to the user compared to systems based on IPS-methods; low consumption of system resources; unpretentiousness to PC hardware. Developed user-friendly interface. Instructions for working with software are given. The program can be used on Intel Core PCs with Windows or compatible PCs.
Proactive defense cybersecurity software based on the use of API functions
Keywords: кібербезпека; проактивний захист; АРІ-функції; cybersecurity; proactive protection; API functions