Вдосконалення процесу 3D-друку з використанням гранульованих витратних матеріалів - Пуш, Юрій Михайлович; Push, Yurii (ЦНТУ, 2025)
Сучасні тенденції розвитку адитивних технологій демонструють стрімке зростання використання 3D-друку як у промисловому виробництві, так і в індивідуальному та навчальному секторі. Традиційна схема FDM-друку з використанням каліброваного філаменту обмежує економічну ефективність, ускладнює асортимент використовуваних матеріалів та робить процес менш гнучким. Наукові джерела приділяють недостатню увагу питанням перетворення гранульованого полімеру безпосередньо в друкуючій головці, а також процесам плавлення, дозування та гомогенізації матеріалу в зоні розплаву. Вдосконалення конструкції екструдера для роботи з гранулами дозволяє суттєво знизити собівартість друку, підвищити якість виробів та розширити функціональні можливості FDM-технології. Це робить тему дослідження актуальною для сучасного машинобудування та адитивного виробництва. Modern trends in the development of additive manufacturing demonstrate rapid growth in the use of 3D printing in industrial production, as well as in individual and educational sectors. The traditional FDM printing scheme based on calibrated filament limits economic efficiency, complicates the diversity of usable materials, and reduces process flexibility. Scientific sources provide insufficient attention to the transformation of granular polymer directly inside the print head, as well as to the processes of melting, dosing, and homogenizing the material in the melt zone. Improving the design of an extruder capable of processing polymer pellets makes it possible to significantly reduce printing costs, increase the quality of printed parts, and expand the functional capabilities of FDM technology. Therefore, the topic of this research is highly relevant for modern mechanical engineering and additive manufacturing.
Improving the 3D printing process using granulated consumables
Keywords: 3D-друк; FDM-технологія; екструзія пластику; гранульований полімер; одношнековий екструдер; робочий орган 3D-принтера; пластифікація; гомогенізація; економічна ефективність; адитивні технології; 3D printing; FDM technology; plastic extrusion; polymer pellets; single-screw extruder; 3D printer working unit; plastification; homogenization; economic efficiency; additive manufacturing