Стратегія покращення торговельної безпеки України на міжнародному ринку в умовах повоєнної відбудови економіки - Деревянко, Сергій Олександрович; Derevianko, Serhii (ЦНТУ, 2024)
У дослідженні було систематизовано теоретичні підходи до розуміння сутності зовнішньоторговельної безпеки як складної економічної та безпекової категорії. Узагальнено міжнародний досвід у розробці й реалізації зовнішньоторговельних стратегій, що дозволяє врахувати найкращі практики для адаптації їх до умов України. Розглянуто теоретико-методичні основи стратегічного планування розвитку зовнішньої торгівлі з урахуванням аспектів економічної безпеки. У роботі охарактеризовано ключові тенденції, які визначають розвиток зовнішньої торгівлі України в умовах воєнного стану, та оцінено відповідність основних показників зовнішньоторговельної безпеки встановленим граничним значенням. Проведено аналіз впливу рівня зовнішньоторговельної безпеки на економічне зростання України, що є важливим для формування ефективної торговельної політики. Запропоновано стратегічні напрями мінімізації загроз зовнішньоторговельній безпеці України, зокрема через посилення контролю за експортно-імпортними операціями, диверсифікацію торговельних партнерів та оптимізацію митно-тарифної політики. Обґрунтовано прогнозні результати впровадження стратегії зовнішньоторговельної безпеки в перші три роки після завершення війни, які передбачають поступове відновлення позицій України на міжнародних ринках та підвищення рівня економічної стабільності. The study systematizes theoretical approaches to understanding the essence of foreign trade security as a complex economic and security category. It summarizes international experience in developing and implementing foreign trade strategies, providing a foundation for adapting best practices to Ukraine's conditions. The theoretical and methodological principles of strategic planning for foreign trade development, with a focus on economic security aspects, are examined. The research identifies key trends shaping the development of Ukraine's foreign trade under martial law and evaluates the alignment of major foreign trade security indicators with established threshold values. An analysis is conducted on the impact of foreign trade security levels on Ukraine's economic growth, offering critical insights for the formulation of effective trade policies. Strategic directions are proposed to mitigate threats to Ukraine's foreign trade security, including enhanced control over export-import operations, diversification of trade partners, and optimization of customs and tariff policies. Forecasted outcomes of implementing a foreign trade security strategy during the first three years after the war are substantiated. These projections include a gradual restoration of Ukraine's position in international markets and an increase in economic stability.
A Strategy for Improving Ukraine's Trade Security on the International Market in the Conditions of Post-War Economic Reconstruction
Keywords: зовнішня торгівля; безпека держави; загрози; стратегія; економічне зростання; прогноз; повоєнне відновлення; foreign trade; state security; threats, strategy; economic growth; forecast; post-war recovery