Удосконалення зернозбирального комбайна із дослідженням подрібнювача незернової частини врожаю - Мереуца, Сергій Андрійович; Mereutsa, Serhii (ЦНТУ, 2025)
Сучасні зернозбиральні комбайни не завжди забезпечують ефективну роботу із незерновою частиною врожаю, що робить неможливим подрібнення та рівномірне розподілення комбайном пожнивних решток по поверхні поля під час реалізації в господарстві технологій ресурсозберігаючого землеробства. В роботі запропоновано вдосконалити конструкцію подрібнювача соломи, а саме запропонована нова конструкція ножа-подрібнювача зі збільшеною кількістю подрібнювальних елементів. Проведені експерименти, що дозволили встановити раціональні параметри та режими роботи подрібнювача соломи. Modern combine harvesters do not always provide effective work with the non-grain part of the crop, which makes it impossible to grind and evenly distribute crop residues over the field surface by the combine during the implementation of resource-saving farming technologies in the farm. The work proposes to improve the design of the straw chopper, namely, a new design of the chopper knife with an increased number of grinding elements is proposed. Experiments were conducted that allowed establishing rational parameters and operating modes of the straw chopper.
Improvement of the combine harvester with research into the non-grain crop chopper
Keywords: зернозбиральний комбайн; подрібнювач соломи; ресурсозберігаюче землеробство; combine harvester; straw chopper; resource-saving agriculture