Проектування системи електропостачання та енергетичного контролю механічного заводу - Коряк, Володимир Микитович; Koriak, Volodymyr (ЦНТУ, 2025)
У даній бакалаврській роботі розглянуто комплексне проектування системи електропостачання та енергетичного контролю механічного заводу. Основну увагу приділено визначенню електричних навантажень як силових, так і освітлювальних. На основі отриманих даних обґрунтовано вибір рівнів напруги та типових схем зовнішнього і внутрішнього електропостачання, розглянуто питання компенсації реактивної потужності, проведено техніко-економічне обґрунтування вибору кількості трансформаторів, їх потужності та місця розміщення підстанцій. Здійснено розрахунок струмів короткого замикання, на основі якого підібрано високовольтне обладнання. Окремий розділ присвячено розробці системи енергетичного контролю, яка дозволяє здійснювати моніторинг та аналіз споживання енергії у реальному часі. В спеціальному розділі досліджено особливості роботи трансформаторів струму та напруги, які є ключовими елементами у системах вимірювання та захисту. У висновках наведено основні результати роботи, узагальнено технічні рішення та надано рекомендації щодо їх впровадження у виробничу практику. This bachelor's work considers the complex design of a power supply and energy control system for a mechanical plant. The main attention is paid to the determination of electrical loads, both power and lighting. Based on the data obtained, the choice of voltage levels and typical schemes of external and internal power supply was justified, the issue of reactive power compensation was considered, a feasibility study was conducted to select the number of transformers, their power and the location of substations. The calculation of short-circuit currents was carried out, on the basis of which high-voltage equipment was selected. A separate section is devoted to the development of an energy control system that allows monitoring and analyzing energy consumption in real time. In a special section, the features of the operation of current and voltage transformers, which are key elements in measurement and protection systems, are investigated. The conclusions present the main results of the work, summarize technical solutions and provide recommendations for their implementation in production practice.
Designing a power supply and energy control system for a mechanical plant
Keywords: електропостачання; енергетичний контроль; електричні навантаження; компенсація реактивної потужності; трансформатори; коротке замикання; високовольтне обладнання; системи моніторингу; power supply; energy control; electrical loads; reactive power compensation; transformers; short circuit; high-voltage equipment; monitoring systems