Механізація вирощування лаванди з дослідженням фізико-механічних властивостей її насіння - Богуславський, Андрій Сергійович; Bohuslavskyi, Andrii (ЦНТУ, 2024)
Проведено аналіз конструкцій пристроїв для первинної обробки насіння лаванди. Досліджено статистичні характеристики розмірів насіння лаванди та її фрикційні властивості. Виконано математичне моделювання руху насінин по похилій площині. Обґрунтовано форму поверхні та раціональні параметри фрикційної гірки. Спроектовано та виготовлено макет установки, який дозволив виявити закономірності процесу сортування насіння. Розроблена вдосконалена технологічна карта вирощування лаванди вузьколистої. Розроблені заходи щодо покращання умов праці на виготовленій установці. Економічний розрахунок підтвердив доцільність створення та використання установки для сортування насіння лаванди за фрикційними властивостями. An analysis of the designs of devices for primary processing of lavender seeds was carried out. The statistical characteristics of lavender seed sizes and its frictional properties were studied. Mathematical modelling of the movement of seeds along an inclined plane was performed. The shape of the surface and rational parameters of the friction slide are substantiated. A mock-up of the installation was designed and made, which made it possible to reveal the regularities of the seed sorting process. An improved technological map for growing narrow-leaved lavender has been developed. Measures have been developed to improve working conditions at the manufactured installation. The economic calculation confirmed the feasibility of creating and using a plant for sorting lavender seeds according to friction properties.
Mechanisation of lavender cultivation with the study of physical and mechanical properties of its seeds
Keywords: лаванда; фрикційні властивості; сортування; lavender; friction properties; сортування