Оцінка ефективності використання індукційного електричного опалення в житлових приміщеннях - Ковальов, Дмитро Олександрович; Kovalov, Dmytro (ЦНТУ, 2025)
Ключовою метою кваліфікаційної роботи визначено проведення комплексного аналізу та теоретичне обґрунтування ефективності впровадження систем індукційного нагріву в інфраструктуру теплозабезпечення житлових будівель. За результатами огляду сучасних технологій електротеплообігріву встановлено, що наявна вітчизняна технічна база та чинне нормативне забезпечення дозволяють розпочати широкомасштабне впровадження індукційних систем, зокрема в їх електротеплоакумуляційній модифікації. Визначальним результатом дослідження є підтвердження технічної можливості забезпечення нормативних параметрів мікроклімату виключно за рахунок роботи обладнання в години нічного «провалу» навантаження ОЕС України. Розрахунки доводять, що навіть за умови екстремально низьких температур (холодної п'ятиденки), накопиченого вночі теплового ресурсу достатньо для автономного обігріву протягом доби. Запропоновано концепцію використання вузла індукційного нагріву як активного «споживача-регулятора». В умовах дефіциту маневрових потужностей, таке рішення дозволяє: ефективно заповнювати нічну зону графіка навантажень; використовувати переваги диференційованих за часом тарифів, знижуючи експлуатаційні витрати; уникати необхідності збільшення приєднаної потужності об'єкта, оскільки споживання відбувається в години мінімального навантаження на мережу. Таким чином, в кліматичних та енергетичних реаліях України, впровадження акумуляційного індукційного обігріву є не просто технічною модернізацією, а стратегічно обґрунтованою альтернативою традиційному централізованому теплопостачанню, що забезпечує надійність, автономність та економічну доцільність. The key objective of the qualification work is to conduct a comprehensive analysis and theoretical justification of the effectiveness of introducing induction heating systems into the heat supply infrastructure of residential buildings. According to the results of a review of modern electric heating technologies, it was established that the existing domestic technical base and current regulatory support allow for the large-scale introduction of induction systems, in particular in their electric heat storage modification. The decisive result of the study is confirmation of the technical possibility of ensuring the regulatory parameters of the microclimate exclusively due to the operation of the equipment during the hours of night "failure" of the load of the Unified State Electric Power System of Ukraine. Calculations prove that even under conditions of extremely low temperatures (cold five-day period), the accumulated heat resource at night is sufficient for autonomous heating during the day. The concept of using the induction heating unit as an active "consumerregulator" is proposed. In conditions of a shortage of maneuvering capacities, such a solution allows: to effectively fill the night zone of the load schedule; use the advantages of time-based tariffs, reducing operating costs; avoid the need to increase the connected capacity of the facility, since consumption occurs during hours of minimum load on the network. Thus, in the climatic and energy realities of Ukraine, the introduction of storage induction heating is not just a technical modernization, but a strategically sound alternative to traditional centralized heat supply, which ensures reliability, autonomy and economic feasibility.
Assessment of the efficiency of induction electric heating in residential premises
Keywords: електроопалення; індукційний обігрів; вузол нагріву; електротеплоакумуляція; енергоефективність; об’єднана енергетична система; electric heating; induction heating; heating unit; electric heat storage; energy efficiency; unified energy system